Nieuwbouw

Makerskwartier-Strandeiland IJburg, Amsterdam-Oost 

Aan het IJmeer komt een eiland genaamd Strandeiland met een nieuwe stadswijk. In totaal komen er op dit nieuwe eiland 950 sociale huurwoningen waarvan 349 flexwoningen. Voor Ymere zijn dit er 129.

Afbeelding11

Flexwoningen

De flexwoningen komen aan de Makerskade. Dit zijn woningen van permanente kwaliteit die 15 jaar op deze locatie blijven staan. Daarna kunnen ze verplaatst worden naar een andere locatie.

Net als op andere plekken in Amsterdam bouwen we hier flexwoningen, om snel het woningaanbod uit te breiden, want de woningnood is enorm hoog.

Uit de fabriek

De flexwoningen komen vanuit de fabriek naar de bouwlocatie waar ze kant en klaar worden neergezet. Deze bouwmethode gaat veel sneller, dan bij reguliere bouw. Ook ondervindt de omgeving minder hinder, omdat er minder bouw- en transportwerkzaamheden zijn.

Samen met onze partners

We bouwen deze woningen samen met De Alliantie, Stadgenoot en met de gemeente Amsterdam. Op Strandeiland komen 8 gebouwen te staan. In één van deze gebouwen komt een buurtkamer waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Strandeiland 4
Impressie van bovenaf gezien

Makerskwartier-Strandeiland in het kort

  • 349 sociale huurwoningen in 8 gebouwen (inclusief een buurtkamer) van Ymere, Stadgenoot en De Alliantie
  • Ymere realiseert hiervan 129 woningen samen met NH Bouwstroom en Homes Factory
  • De woningen worden in de fabriek gebouwd, gemaakt van FSC gecertificeerd hout en zijn duurzaam (van gerecycled hout)
  • 30% van de woningen is bestemd voor statushouders
  • De overige woningen worden regulier verhuurd via Mijndak (voorheen Woningnet).
Strandeiland 1
Impressie van het binnenterrein

Meer over de woningen

129 sociale huurwoningen verdeeld over 3 gebouwen. Er komen 3 verschillende type woningen:

  • 13 compacte studio’s, gebruiksvloeroppervlakte ca. 23m2 voor jongeren en statushouders tot 23 jaar. Zij krijgen een tijdelijk huurcontract.
  • 90 tweekamerappartementen, gebruiksvloeroppervlakte ca. 45m2 voor jongeren, statushouders en andere woningzoekenden
  • 26 driekamerappartementen, gebruiksvloeroppervlakte ca. 67m2 voor mensen met een maatschappelijk beroep (zoals leraren en politiemensen), kleine gezinnen en andere woningzoekenden
Strandeiland 3
Impressie van de woningen: studio's en appartementen met 2 en 3 kamers

Planning en meer

Er wordt volop gewerkt op de bouwlocatie. Ondertussen worden de woningen in de fabriek gemaakt. Als ze klaar zijn, komen ze per vrachtwagen naar de locatie. 

  • De bouw van Strandeiland is begin 2025 gestart
  • Tussen april en juli komen de modules op de locatie
  • De bewoners krijgen vanaf het najaar de sleutels van hun nieuwe woning
  • De verhuur start 2025 via MijnDak
Strandeiland 5
Strandeiland, de plek waar de flexwoningen komen

Wonen aan de Makerskade

  • De Makerskade is een gebied in ontwikkeling. Dat betekent dat er weinig tot geen voorzieningen zijn. Dit vraagt om zelfredzaamheid van de bewoners.
  • Zo is de eindhalte van de tram nog niet op loopafstand. Er rijdt wel een bus.
  • De winkels, het gezondheidscentrum en horeca zijn op de Pampuslaan
Strandeiland 6
Overzicht waar en wanneer de eindhalte van tramlijn 26 is

Buurtkamer

Om bewoners te helpen om hier samen een fijne buurt te maken, komt er een buurtkamer. In de buurtkamer kunnen bewoners elkaar ontmoeten en activiteiten ondernemen. De gemeente huurt de buurtkamer en gaat de invulling verder vormgeven.

De buurtkamer is gericht op aansluiting met bewoners van omliggende buurten en is een professioneel sociaal beheerder

Gezamenlijke ruimtes

Naast de buurtkamer komen op meerdere plekken gezamenlijke ruimtes. Deze komen aan de binnentuin te liggen en wordt een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kleine activiteiten kunnen ondernemen voor en door bewoners

Strandeiland Staand

Wonen doe je samen

We zetten daarnaast in op een actieve betrokkenheid van bewoners. Wonen doe je samen met je buren en buurtbewoners. Dat betekent dat we naar elkaar omkijken. Dit doen we samen met de ondersteuning van communitybuilders, complexbeheerders en gangmakers

  • Complexbeheerders zijn de professionals van de corporaties
  • Communitybuilders zijn professionals en aanspreekpunt op de locatie. Deze zijn er voor de bewoners en werken samen met de buurtkamer en het netwerk
  • Gangmakers zijn betrokken bewoners per gang in een woongebouw. Zij vormen samen een netwerk en werken samen met de communitybuilders
Wie Is Wie Strandeiland

Een goede buur

Op Strandeiland woont straks een gevarieerde mix van mensen van allerlei leeftijden en huishoudgroottes. Ook jongeren en statushouders vinden een huis aan de Makerskade.

Om fijn met elkaar te wonen in de woongebouwen helpen wij de bewoners om met de buren woonafspraken te maken. Deze afspraken komen op papier en worden onderdeel van de huurovereenkomst. Zo maken we er samen met de bewoners een fijne tijdelijke plek van om (samen) te leven.

Woonafspraken
De woonafspraken komen op het bord

Mijndak

70% verhuren we via Mijndak (voorheen Woningnet) Stadsregio Amsterdam. Een deel daarvan verhuren we aan jongeren met een jongerencontract. Reageren kan als de verhuur start via Mijndak.nl. Er komt dan een advertentie op Mijndak. Deze blijft ongeveer een week staan. Alleen kandidaten die in aanmerking komen, kunnen reageren. Een inschrijving op Mijndak is noodzakelijk.

Dak

Meer over de wijk Strandeiland

Strandeiland krijgt zo’n 8.000 woningen, en is volop in ontwikkeling. Het wordt een eiland waar veel contact met het water is. Er komen een stadsstrand van 750 meter, 6 bruggen, een haven en een natuurbaai. Alles wordt duurzaam gebouwd, en het is de bedoeling dat het eiland straks zelf energie gaat leveren.

Meer informatie op de website van de gemeente:

Strandeiland: nieuwe stadswijk aan het IJmeer 

NH Bouwstroom

Het project kan sneller gebouwd worden omdat het bouwproces via de NH-Bouwstroom gestandaardiseerd is. De onderdelen worden in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet. Lees meer over NH-Bouwstroom op de website van NH Bouwstroom.

 

Bouwen Op Strandeiland

Op de hoogte blijven?

Meld je aan om op de hoogte te blijven van dit project.

Aanmelden