

Amsteldorp
Naast het Amstelstation in Amsterdam Oost ligt Amsteldorp. De wijk wordt ook wel het Rode Dorp genoemd vanwege de karakteristieke rode dakpannen. Ymere verhuurt hier 480 sociale huurwoningen. Deze woningen, van net na de Tweede Wereldoorlog, voldoen niet meer aan de woonstandaard van deze tijd. Ze zijn verouderd, in slechte staat en niet energiezuinig. Daarom wil Ymere de woningen in Amsteldorp vernieuwen


Renovatie, sloop en nieuwbouw
Het merendeel van de woningen (410 in totaal) gaan we verbeteren en energiezuinig maken door ze te renoveren. Een kleiner aantal woningen (81 in totaal) wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Hoeveel woningen er extra bijkomen wordt nog onderzocht.
De woningen in het ‘centrum’ en westelijk deel van Amsteldorp worden gerenoveerd. De woningen in het oostelijk en zuidelijk deel worden afgebroken en vervangen door nieuwbouw.
Amsteldorp is een bijzonder (kleinschalig) stukje Amsterdam. Brede straten, veel groen en een dorps karakter. Dit alles omgeven door de drukte van de grote stad. Wij zien dit ook zo en vinden het belangrijk dat dit karakter ook in de toekomst zoveel mogelijk behouden blijft. Ook al gaat het er op sommige plekken anders uitzien.


Renovatie van de woningen
We hebben een plan gemaakt voor de renovatie van de woningen in het centrum en westelijk deel.
De belangrijkste renovatiewerkzaamheden zijn:
- Het energiezuiniger maken van de woningen, die doen we door het dak en de gevels aan de buitenzijde te isoleren.
- Het plaatsen van nieuwe kozijnen met HR++ glas.
- Keuring van de installaties (gas, water en elektra) in de woning en onderhoud aan de installaties uitvoeren.
- Het aanbrengen van mechanische ventilatie.
- Woningen voorbereiden op gasloos verwarmen en elektrisch koken.
- Waar nodig het herstellen of vervangen van de badkamer, keuken of toilet.
Sociale aspecten bij de renovatie
- Uitgangspunt is een uitvoering in bewoonde staat. Het huurcontract blijft dus in stand.
- De bewoners krijgen een vergoeding voor kleine herstelwerkzaamheden in de woning na renovatie conform de kaderafspraken.
- Maatwerk voor bewoners die hulp nodig hebben om hun woning voor te bereiden op de uitvoering (zoals bijv. hulp bij verplaatsen meubels, verwijderen dingen van de gevel, etc.).
Sloop en nieuwbouw
Er is een enorm tekort aan betaalbare woningen in Amsterdam. De woningnood is groot en de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is inmiddels zo’n 13 jaar! Amsteldorp is, met zijn ligging vlakbij het Amstelstation, een goede plek om woningen toe te voegen.
We gaan daarom 81 woningen slopen om op die plek nieuwe woningen te kunnen bouwen. Deze woningen bevinden zich in het oostelijk en zuidelijk deel van Amsteldorp.
Hoeveel woningen we nieuw gaan bouwen weten we nu nog niet. We gaan dit plan de komende tijd verder uitwerken.

Nieuwsberichten over de plannen
Lees hier het laatste nieuwsbericht dat de bewoners van Amsteldorp hebben ontvangen:
Wilt u ook de vorige nieuwsberichten lezen?

Iedereen kan in Amsteldorp blijven wonen
Alle vaste huurders in het sloop-nieuwbouw deel kunnen ook na de sloop (als zij dit willen) in Amsteldorp blijven wonen. Dit kan door te verhuizen naar een passende nieuwbouwwoning of naar een passende gerenoveerde woning in Amsteldorp. Verhuizen naar een andere woning elders in de stad is ook mogelijk.
Participatieproces
Ymere wil zorgvuldig invulling geven aan het plan voor de vernieuwing van de woningen en de bewoners(commissie) in alle fases betrekken bij de planvorming en uitvoering. Dat doen wij op basis van de overlegwet en de kaderafspraken Amsterdam. Daarin ligt vast hoe wij de bewoners betrekken bij het maken van het definitieve plan.

Hiervoor is een participatieplan opgesteld dat zowel door de bewonerscommissie als Ymere op 29 juni 2021 is ondertekend. Dit participatieplan is bedoeld als basis voor het overleg tussen Ymere, de bewonerscommissie en de bewoners.
Vragen?
Heeft u vragen over het project Amsteldorp?

Contact
Joyce Hoogendoorn projectassistent
j.hoogendoorn@ymere.nl
06 46119422
MijnDak
Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Wanneer er woningen beschikbaar zijn, staat er een advertentie op Mijndak Stadsregio Amsterdam. U kunt dan alleen via WoningNet reageren.