Metropoolregio Amsterdam
Meer nieuwbouw in 2024
Erik Gerritsen, voorzitter van het directieteam, licht toe: “Dat we op koers liggen, zien we bijvoorbeeld in onze stijgende lijn bij nieuwbouw. Het afgelopen jaar realiseerden we in totaal 626 nieuwe woningen. Dat zijn er niet alleen veel meer dan in 2023 (222), maar ook meer dan de geplande 500 per jaar. Daarnaast namen we er 702 in aanbouw (611 in 2023). Deze stijgende lijn komt onder andere doordat we meer acquisities doen, woningen turn-key afnemen en vaart maken met de bouw van fabrieksmatige en modulaire (flex)woningen”.
De woningnood blijft echter onveranderd hoog in ons werkgebied, dus het tempo moet (nog) verder omhoog om woningzoekenden voldoende perspectief te kunnen blijven bieden.
Tientallen extra woningen door creatieve oplossingen
Daarnaast zijn we ook steeds op zoek naar creatieve manieren om woningen aan onze voorraad toe te voegen. We transformeren zolders, garages en bedrijfsruimten tot woningen. Die aanpak zorgt ieder jaar voor tientallen extra woningen.
Ook pakten we met succes woonfraude aan. Hierdoor kwamen er 309 woningen vrij voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning (275 in 2023).
Stevig opgeschoten met verduurzaming
We zijn met het verduurzamen van onze woningen stevig opgeschoten. Zo kregen maar liefst 2.959 huurders een verduurzaamde en goed geïsoleerde woning – ten opzichte van1.447 in 2023. De aanpak van woningen met een E-, F- en G-energielabel had daarbij prioriteit. 812 woningen kwamen zo van het slechte label af (618 in 2023).

Rekening mag niet naar de huurder gaan
Ondanks deze mooie cijfers moet de verduurzaming van onze woningen sneller gaan om uiteindelijk in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. We lopen hierbij tegen een aantal uitdagingen aan, zoals het betaalbaar houden van de energietransitie voor onze huurders. “De verhoging van het vastrecht van het warmtenet van Vattenfall in 2024 zadelde onze huurders met extra maandlasten op”, aldus bestuurder Marike Bonhof. “De overstap van aardgas naar stadswarmte mag voor hen geen nadelige financiële gevolgen hebben. Samen met de gemeente Amsterdam hebben we onze huurders daarom gecompenseerd voor de hoge kosten.”
Betaalbaarheid voor huurders staat voorop
Onze huurders ontkwamen ook in 2024 niet aan de relatief hoge inflatie en stijgende energieprijzen. Daarom deden én doen we er alles aan om de woonlasten voor onze huurders betaalbaar te houden. “We intensiveerden de samenwerking met fixteams om huurders te helpen met isolatiemaatregelen en om hen advies te geven over energiebesparing. Dat deden we in alle regio’s en vaak samen met lokale organisaties, zoals de Energiebank Haarlemmermeer”, zegt Bonhof.
De reguliere huurverhoging in 2024 van 5,8% werd voor de meeste huurders gecompenseerd door een stijging van de huurtoeslag. Daardoor bleven de huren betaalbaar. Maar we realiseren ons goed dat veel van onze huurders het in algemene zin financieel zwaar hebben. Samen met onze Samenwerkende Huurders Organisaties (SHY) komen we daarom richting Den Haag op voor de belangen van onze huurders. Bijvoorbeeld als het gaat om verlaging van de energieprijzen of verhoging van de huurtoeslag.
Marike Bonhof: “Huurders die in problemen komen met het betalen van hun huur, bieden we hulp met een betalingsregeling. Door deze persoonlijke aanpak sloten we het jaar af met een huurachterstand van 0.98%. Ook hebben we er alles op alles gezet om woningontruimingen te voorkomen. In totaal zijn 2 woningen ontruimd op basis van huurschuld (4 in 2023)”.

Werken aan de leefbaarheid in onze wijken
We zien dat de leefbaarheid in veel van onze wijken onder druk staat. We kregen vorig jaar bijvoorbeeld veel overlastmeldingen. In totaal 2.411 tegenover 2.255 in 2023. En we werden geconfronteerd met een aantal incidenten in wijken met veel huurders in kwetsbare situaties. Erik Gerritsen: “Om verdere druk op de leefbaarheid te voorkomen, hebben we bij de gemeente en zorgorganisaties gepleit voor minder woningtoewijzingen aan mensen uit de maatschappelijke opvang in wijken waar de draagkracht van onze huurders echt onder druk staat. Ook hebben we aandacht gevraagd voor een betere samenwerking bij overlastmeldingen en hebben we voorgesteld om zogenaamde “time-out” woningen te realiseren”.
Voor bewoners die zo lang mogelijk op een goede manier zelfstandig thuis willen wonen richten we zogenaamde Lang Leven Thuisflats in. We doen dit in nauwe samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties én bewoners. In Amsterdam-Oost realiseerden we de eerste in de Flevoflats. Dit kansrijke concept gaan we vaker inzetten, om zo te werken aan een ongedeelde stad. Naast Amsterdam gaan we dit ook in andere steden doen, te beginnen in Haarlemmermeer. Ook in Weesp onderzoeken we deze mogelijkheid
Meer weten over onze prestaties?
Klik op de factsheet voor alle highlights van 2024 of lees hier het volledige jaarverslag of ons ESG-verslag.
Meer over dit onderwerp:
Geen nieuws meer missen?
Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief