We hebben daarom een plan gemaakt voor de vernieuwing van de woningen met behoud van de cultuurhistorische waarde van het pand. Een deel van de woningen gaan we renoveren en een deel vervangen voor nieuwbouw. Zo kunnen we ook nieuwe woningen toevoegen. “Het pand staat volop in de schijnwerpers, juist vanwege het verleden van de plek. Dat respecteren we en daar gaan we zorgvuldig mee om. Tegelijkertijd kijken we ook vooruit", zegt directievoorzitter Erik Gerritsen.
Afweging van diverse belangen
We zijn bij het maken van deze keuze niet over één nacht ijs gegaan en hebben onder andere gesproken met de bewoners(commissie), Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap, diverse joodse organisaties (zoals Joods Maatschappelijk Welzijn en Centraal Joods Overleg ) en de gemeente. We hebben onderstaande belangen zorgvuldig afgewogen.
- Ongeveer de helft van de bewoners heeft voorkeur voor sloop/nieuwbouw en de helft voor renovatie, blijkt uit een woonbelevingsonderzoek uit 2022.
- Erfgoed organisaties willen het pand behouden zoals het is en zijn tegen sloop/nieuwbouw.
- De joodse organisaties hechten vooral veel waarde aan behoud van de beeldbepalende en historische gevel aan de Maritzstraat, die verwijst naar de oprichting van het pand door de Joodse Handwerkers. Ook vinden ze het belangrijk dat aan de Spitskopstraat het verhaal van de oorlog verteld kan blijven.
- Bij volledige sloop/nieuwbouw kunnen de meeste woningen worden toegevoegd; de welstandscommissie van de gemeente is tegen volledige sloop/nieuwbouw vanwege de historie van het pand.
Erik Gerritsen: “We hebben geluisterd naar de wensen en ideeën van de verschillende belanghebbenden en uiteindelijk gekozen voor renovatie van de woningen aan de Maritzstraat en vervanging van de woningen aan de zijde van de Spitskopstraat voor nieuwbouw. We onderzoeken nog of we de woningen aan de Tugelaweg en Retiefstraat ook opnieuw kunnen bouwen. We realiseren ons dat we met deze keuze niet alle belanghebbenden tevredenstellen, maar vinden deze optie het beste voor de huidige en toekomstige bewoners, met respect voor de cultuurhistorische waarde”.
Duidelijkheid voor onze huurders
Onze bewoners zitten al lang in onzekerheid over wat er met hun woning gaat gebeuren. We vinden het daarom belangrijk om ze nu duidelijkheid te geven. We doen er daarom alles aan om dit plan, in overleg met onze bewoners, zo snel mogelijk tot uitvoering te brengen. Straks wonen onze huurders in een goed geïsoleerde en gerenoveerde woning met nieuwe kozijnen, ventilatieroosters en geluidswerende aanpassingen. Of ze verhuizen naar een nieuwbouwwoning in hetzelfde pand. Met dit plan kunnen we ongeveer 30 nieuwe woningen toevoegen.
Gezichtsbepalende gevel
Het gebouw krijgt haar oorspronkelijke contouren van begin vorige eeuw terug en gaat weer een geheel vormen met de andere bouwblokken aan de Tugelaweg, die in opdracht van de Handwerkers Vriendenkring (HWV) zijn gebouwd. We handhaven bij de renovatie de gezichtsbepalende gevel aan de Maritzstraat met tegeltableaus van de HWV en de gevelsteen van de eerstesteenlegging in 1917. En in de gevels van de nieuwbouw aan de Spitskopstraat laten we de contouren van de naoorlogse woningen terugkomen. Ook de stedenbouwkundige opzet van Berlage, met terugliggende bouwblokken aan weerszijden van de Maritzstraat, blijft behouden.
Sluitstuk vernieuwing Tugelaweg
Het plan voor het woongebouw aan de Tugelaweg/Maritzstraat is het sluitstuk voor de vernieuwing van vijf woongebouwen aan Tugelaweg, die al in 2009 is begonnen. Twee woongebouwen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw en de andere twee gerenoveerd. Als het laatste woongebouw is vernieuwd, dan is de Tugelaweg weer klaar voor de toekomst


Meer over dit onderwerp:
Geen nieuws meer missen?
Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief