Betaalbaarheid
Het bevriezen van de huren lijkt op het eerste gezicht gunstig voor huurders, maar wat levert het onder de streep écht op? Bij nadere bestudering bitter weinig. Maar laten we eerst uitleggen waarom we de huren jaarlijks aanpassen. Omhoog, maar soms ook omlaag.
De overheid bepaalt met welk percentage de huur mag stijgen. Ons uitgangspunt: de huur moet betaalbaar blijven. We kijken altijd naar inkomen, de huurtoeslag én naar de regels van het Nibud. Hoe dit uitpakt voor huurders is afhankelijk van hun persoonlijke situatie. Zo kan het ook zijn dat je uiteindelijk minder huur betaalt, omdat je meer huurtoeslag krijgt.
Het gemakkelijkste is natuurlijk de huren niet te verhogen. Helaas is dat niet mogelijk. Wij maken geen winst en houden dus geen geld ‘over’ om dat te gebruiken om de huren te bevriezen en tegelijkertijd om onze woningen te verbeteren en nieuwe woningen te bouwen. We krijgen ook geen geld van de overheid of van de gemeente. Met de huuropbrengsten moeten we zorgen dat onze huurders betaalbaar en goed kunnen wonen. Nu en in de toekomst.
Het kabinet denkt daar anders over. Ze wil de huren bevriezen, wat grote gevolgen heeft voor onze huurders. Het betekent voor ons de komende jaren pijnlijke keuzes maken. Wat kan nog wel, wat niet? Denk aan verduurzamen, onderhoud, renovatie en nieuwbouw.
Daar merk je als huurder nu nog niks van: projecten die we al zijn gestart maken we af. Maar wat er daarna, over pak ‘m beet 4 jaar gebeurt, is onzeker. Het ‘voordeel’ van een huurbevriezing nu, weegt bijvoorbeeld niet op tegen de hogere energierekening van straks omdat je huis toch niet wordt verduurzaamd. Want het geld is op.
En voor woningzoekenden betekent het nog langer wachten op een huis omdat we minder nieuwe huizen kunnen bouwen. Want het geld is op. De wachtlijst wordt zo alleen maar langer. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Er is toch een wooncrisis?
De huurbevriezing werd door een kabinetspartij al omschreven als een ‘boodschappenbonus’. Dat klinkt mooi, maar de realiteit is anders. Wat het kabinet beter kan doen is de inkomenspositie van huurders verbeteren door bijvoorbeeld het verhogen van de huurtoeslag. Dat heeft veel meer effect op hun woonlasten, niet alleen nu, maar vooral ook in de toekomst. En zorgt ervoor dat woningcorporaties kunnen doen waarvoor ze zijn. Zorgen voor betaalbare huurwoningen.
Al onze afspraken met huurders over het verduurzamen van woningen en onze bijdrage bij het oplossen van de wooncrisis zijn in gevaar door de huurbevriezing. En dat allemaal voor een schoencadeautje waar je eigenlijk niets aan hebt.