Een nieuwe naam
De fris opgeknapte buitenkant en de technische verbeteringen geven het wonen in de Sterrenbuurt een flinke upgrade. “De Sterrenbuurt kunnen we nu beter onze ‘vijf-Sterrenbuurt’ noemen, hoorde ik een groepje buren grappen", zegt procesmanager Frank Herscheid, die de renovatie coördineerde.
“Toen we in het bowlingcentrum om de hoek bij elkaar kwamen in januari, om samen stil te staan bij wat we voor elkaar hebben gekregen, stonden er nog een paar kleine acties op ons lijstje. Hoewel de buren onze collega's heus blijven tegenkomen in de buurt, kan ons projectteam hier nu afscheid nemen.”
(G)een sprongetje
“Zo'n renovatie in bewoonde staat is voor bewoners behoorlijk intensief", vult hij aan. Dat kan Greta beamen, die als lid van de bewonerscommissie voor de klussers een vast aanspreekpunt is geweest: “Daar staan bewoners in eerste instantie vaak niet om te springen. Maar nu is mijn huis wel geïsoleerd, heb ik een nieuw dak en een nieuwe douche. Dat betekent dat ik een hele sprong maak, van energielabel E naar B. En vergeet die koolmonoxidemelder niet, daar denk je als bewoner misschien niet als eerste aan, maar belangrijk is-ie wel.”

Luchtigheid
Maxim Labordus, onze projectleider, zorgde er samen met Frank voor dat de werkzaamheden, soms binnen bij de bewoners thuis, goed konden verlopen. Dat kan niet zonder de goede samenwerking met Greta en de rest van de bewonerscommissie: “Er was bij deze groep buren ruimte voor serieuze, soms best ingewikkelde gesprekken. Maar ook voor luchtigheid, ook dat is belangrijk voor wederzijds vertrouwen.”
Maxim: "Ik heb deze buurt leren kennen als een bijzondere, maar tegelijkertijd ook verborgen plek in Haarlem-Noord. De huizen konden wel een beetje aandacht en liefde gebruiken, daar waren het projectteam en de bewoners het unaniem over eens. De uitstraling is nu compleet anders, de buurt valt meer op.”

Dezelfde vierkante meters
Niels van Ginneken, directeur bij onze bouwpartner Van Lith, voegt toe: "We laten een duurzame én stijlvolle wijk achter. Het zit hem in de details, zoals het ontwerp van de voordeur, dat een knipoog maakt naar het originele ontwerp van bijna 100 jaar geleden."
Frank: “We wilden Greta en haar buren zo goed mogelijk ondersteunen. Je biedt een logeerwoning aan en een luisterend oor. Maar ik zie hier en daar ook echt opluchting bij bewoners, nu de werkzaamheden achter de rug zijn. Ze wonen nog precies op dezelfde vierkante meters, toch voelt het alsof ze een nieuw huis krijgen. Ze zijn weer trots om te wonen in hun ‘nieuwe’ Sterrenbuurt.”
Wat is huis veranderd?
Onderhoud en duurzaamheid:
Achterstallig onderhoud is stevig aangepakt, zoals het schilderen van kozijnen en het vernieuwen van het metselwerk, dakgoten en de elektrische installaties.
Isolatie:
De woningen zijn veel beter geïsoleerd, van dak tot in de kruipruimten. Dat zorgt voor een lager energieverbruik en een aangenamer binnenklimaat. Er is maar liefst 12.000 m² isolatieplaat aangebracht.

Ventilatie:
Iedere woning heeft nu mechanische ventilatie, met nieuwe ventilatieroosters en CO2-sensoren.
Nieuwe daken en dakkapellen:
De daken zijn voorzien van nieuwe dakpannen en goten, terwijl alle dakkapellen zijn vernieuwd en geïsoleerd. Ook bij 29 particulieren hebben we dit geregeld (er staan ook koopwoningen tussen de huurwoningen).
HR++-glas:
Alle ramen zijn vervangen door HR++-glas, wat de energie-efficiëntie van de woningen heeft verbeterd.
Keuze voor de voordeur:
Huurders konden zelf de kleur van hun nieuwe voordeur kiezen, daarmee zorgden ze zelf voor een ‘persoonlijke touch’. Dit initiatief werkte aanstekelijk: ook 15 huizenbezitters van aangrenzende woningen hebben inmiddels gekozen voor een nieuwe voordeur.
Meer over dit onderwerp:
Geen nieuws meer missen?
Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief