Meerwijk Haarlem
 

Grote stap naar betaalbare en duurzame warmte in Meerwijk

Wij werken samen met de Gemeente Haarlem en Elan Wonen aan de ontwikkeling van een warmtenet voor 1.200 woningen in Meerwijk. Betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Een subsidie van 13,6 miljoen euro van het Rijk maakt het mogelijk om nu de volgende stap te zetten. We gaan de komende tijd in gesprek met onze huurders over wat de aansluiting op het warmtenet voor hen betekent.

Een warm huis moet bovenal betaalbaar blijven. Daarom is de prijs van warmte op het moment van aansluiten te vergelijken met de prijs van aardgas. Hierna kan de prijs veranderen, zoals dit ook bij aardgas kan gebeuren. Een verandering in de prijs kan bij dit warmtenet echter alleen als het duurder wordt om warmte te maken. Bijvoorbeeld als lonen stijgen of als elektriciteit duurder wordt. 

Marike Bonhof, bestuurder van Ymere: “Woningcorporaties hebben de taak om te verduurzamen. Daar werken we graag aan mee, maar alleen als de betaalbaarheid voor de huurder voorop staat. En dat is hier in Meerwijk het geval. We hebben afspraken gemaakt voor 30 jaar. Zodoende kunnen tarieven niet plotseling worden verhoogd. We hebben in andere steden geleerd hoe het niet moet. Door verhoogde subsidies van de rijksoverheid en het feit dat de warmte van een publiek bedrijf komt waarbij de gemeente grip houdt op de kosten, kunnen we duurzame warmte betaalbaar houden voor huurders.”  

Werking Warmtenet Meerwijk Maart 2025
Werking van het warmtenet
Plattegrond Warmtenet Maart 2025
Plattegrond van aan te sluiten woningen Meerwijk

Reactie vanuit huurdersorganisaties

De Waakvlam is de huurdersorganisatie van Ymere. Zij spreekt haar vertrouwen uit in het warmtenet: “Het warmtenet is een slimme keuze voor de energietransitie, en ik heb vertrouwen in de publieke partijen. Maar het is belangrijk dat de huurders er voordeel van hebben. Het moet hen niet op extra kosten jagen”, aldus Ton van Hoorn.  Ook de bewonersraad van Elan Wonen klinkt positief, Lidy Thiele: “De afgelopen jaren hebben we meermaals mee kunnen kijken hoe dit warmtenet is gevormd. We hebben gezien dat betaalbaarheid voor huurders altijd prioriteit heeft gehad. Het is nu zaak dat de praktijk uitwijst dat het warmtenet voor de huurder inderdaad betaalbaar is en blijft.” 

  

Publiek warmtebedrijf 
De warmte van het warmtenet wordt geleverd door het publieke Warmtebedrijf Haarlem. Dit bedrijf bestaat uit de gemeente Haarlem en Firan, specialist in duurzame energienetwerken en onderdeel van Alliander. De gemeente en Firan zijn twee publieke partijen met een maatschappelijk belang, om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energie.  

Marieke Heilbron, bestuurder van Elan Wonen: “We zorgen dat iedere woning én het kraanwater even warm blijven als wat men gewend is. Daarnaast is een warmtenet een belangrijk stap richting een duurzame toekomst. Want een warmtenet is schoner dan aardgas en dus beter voor de aarde. Met de aanleg van een warmtenet in Meerwijk krijgen huurders warmte uit hun eigen buurt. Nog een voordeel is dat we veel minder afhankelijk zijn van aardgas.” 

In gesprek met huurders

Tot en met het najaar van 2025 gaan wij met onze huurders in gesprek over wat het warmtenet voor hen betekent. Alle huurders van de woningen die de woningcorporaties willen aansluiten op het warmtenet, zijn inmiddels uitgenodigd voor meerdere inloopbijeenkomsten.    

In het najaar volgt dan een besluit over het warmtenet. Daarna kan vervolgens de schop de grond in, zodat in de loop van 2027 de eerste woningen aangesloten worden op het warmtenet. 

 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden