Vreemd of verdacht? Zo herken je signalen van woonfraude

Onbekenden die voortdurend in- en uitlopen, of juist een woning waar je niemand ziet, explosies, hennepplantages, illegale prostitutie. Achter de voordeur van sommige van onze huurwoningen gebeuren soms dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat kan leiden tot gevoel van onveiligheid van directe buren en omwonenden. Het kan je woonplezier goed bederven. Hoe herken je signalen van woonfraude en criminaliteit? Wat kun je daar zelf aan doen?

We weten niet wat zich achter de voordeur van de woningen die we verhuren afspeelt. En dat is maar goed ook, want dat is privé en gaat ons in principe niets aan. Dat verandert als er dingen gebeuren die leiden tot overlast of gevoel van onveiligheid bij andere bewoners. Denk aan geluidsoverlast, vervuiling of andere hinder. Als buren er onderling niet uitkomen, zoeken we samen naar een oplossing. Want we vinden dat een huis ook een thuis moet zijn. Voor al onze huurders. 

Anonieme buren 

Niet iedereen heeft nauw contact met de buren. In tegenstelling tot vroeger zijn we individualistischer geworden, zeker in de grote stad. Mensen zijn meer op zichzelf. Leven en laten leven. Daar is niets mis mee, maar leidt er wel toe dat je je buren minder goed kent. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. 

Sommige mensen maken daar misbruik van. Want als je je buren niet kent, maakt dat een stuk makkelijker om een huurwoning te gebruiken waarvoor ze niet bedoeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan onderhuur, vakantieverhuur aan toeristen met rolkoffers, hennepplantage, illegale prostitutie of andere activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Criminelen spelen daar handig op in. Die doen hun werk graag anoniem. 

Gevoel van veiligheid 

Wie zijn al die onbekende mensen die in- en uitlopen? Waarom ruikt het soms raar in het portiek of als je langs een bepaalde woning loopt? Waarom zitten de gordijnen altijd potdicht? Steekt er stapels post uit de brievenbus? Wordt het huis eigenlijk wel bewoond? Dit doet iets met je gevoel van veiligheid als buur. Als je het gevoel hebt dat er iets niet pluis is, kan het goed zijn dat het ook niet pluis is. Het herkennen van dit soort signalen is belangrijk. 

Is het vreemd of verdacht? Als bewoner kent u uw buurt, straat en portiek als de beste. Uw ogen, oren en neus kunnen we goed gebruiken om verdachte situaties te herkennen. 

Niet pluis gevoel? 

Vertrouwt u het niet? Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op! Dat kan ook anoniem. We kunnen u vaak geruststellen; soms is er meer onderzoek nodig. En als onze huizen worden gebruikt voor activiteiten waarvoor ze niet bedoeld zijn, dan proberen we dat zo snel mogelijk te stoppen.  

Door woonfraude aan te pakken, kunnen we ervoor zorgen dat woningen terechtkomen bij de mensen die ze echt nodig hebben. Dit helpt niet alleen om de wooncrisis te verlichten, maar draagt ook bij aan een eerlijkere en rechtvaardigere samenleving. 

Schakel de politie in bij ernstige overlast: 

  • vandalisme 
  • geweld 
  • bedreiging 

Bel bij spoed 112 en als het geen spoed is 0900 8844. Dringende zaken kunt u ook melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. 

Vreemd of Verdacht? Meer over verdachte signalen en wat u dan kunt doen leest u op de website Houd misdaad uit je buurt. 

Neem ook contact met ons op als u de politie ingeschakeld heeft. Dat voorkomt misverstanden. 

Meer over dit onderwerp: