Kamers met Aandacht Haarlem: "Heb jij een extra slaapkamer voor een jongere"?

Een extra slaapkamer in je huis, die soms al jaren vol staat met spullen die je nog moet opruimen: hij is voor veel bewoners een doorn in het oog. Rachida El Battioui, regiomanager in Haarlem: “Zo’n kamer kun je ook met toestemming van ons verhuren aan een jonge woningzoekende, die het niet makkelijk heeft op deze krappe woningmarkt. Zij een eerste eigen plek, jij een leuke huisgenoot en wat extra inkomsten.”

Onderdak en aanspraak 

El Battioui: “Voor die twee groepen, jonge woningzoekenden én onze bewoners met een extra kamer, zijn we nu erg blij om in Haarlem samen te gaan werken met Stichting Kamers met Aandacht. Onze huurders, die interesse hebben, kunnen zichzelf bij de stichting melden. De Haarlemse coördinator van de stichting kijkt vervolgens met veel zorg, samen met ons, of er een goede ‘match’ is.” 

Bianca van der Neut is oprichter en directeur van Kamers met Aandacht: "Als jongeren gekoppeld worden aan mensen die een kamer willen verhuren en een oogje in het zeil houden, zien we dat er steun en betrokkenheid is. Dat levert veel positiefs op: onderdak voor de jongere en aanspraak voor de verhuurder. “Ik heb weer zin om mijn huis gezellig te maken,” hoorde ik een van de verhuurders laatst zeggen.”  

Samen aan tafel   

El Battioui: “Ik ben blij dat woningzoekenden nu ook een kans krijgen op een lege kamer in een grote sociale huurwoning. Net als de koophuizen in de stad, waar de eerste woningzoekenden via de stichting hun veilige basis eind vorig jaar al hebben gevonden. Het zou me niets verbazen als de eerste ‘match’ al snel wordt gemaakt, en de nieuwe huisgenoten straks samen hun avondeten op tafel zetten.  

Het samenwonen moet natuurlijk ook bij onze huurder passen. Daarom wordt er altijd goed gekeken of het tijdelijke ‘verhuurderschap’ en de nieuwe huisgenoot wel met de wensen en het leven van onze huurder te rijmen zijn.” 

Zelfstandig, maar niet alleen 

Deze jongeren, tussen de 18 en 23 jaar, hebben net als ieder ander woonruimte nodig. In een ‘Kamer met Aandacht’ wonen ze zelfstandig, maar zijn ze niet alleen. Dat geldt ook voor Floortje: “Ik ben zo blij dat er dit soort initiatieven en mogelijkheden zijn. Het biedt jongeren de kans om uit huis te gaan en op een goeie plek terecht te komen. Voor mij is het een veilige haven, waar ik me eindelijk thuis kan voelen.” Ook Alida had steeds meer behoefte om zich zelfstandig te ontwikkelen: “Die mogelijkheid krijg ik nu, in mijn stad Haarlem. Terwijl ik ook weet dat de helpende hand van mijn verhuurders er altijd is, voor het geval ik er zelf even niet uit zou komen. Zo’n kans gun ik mijn leeftijdsgenoten ook.” 

Hoe werkt het?   

Zeker zonder een sociaal vangnet, of ondersteuning en hulp van familie en vrienden, is het voor sommige jongvolwassenen een uitdaging om op eigen benen te staan, als ze een leeftijd bereiken waarop er steeds meer van hen wordt verwacht. Kamers met Aandacht koppelt jongvolwassenen, die toe zijn aan hun eerste stappen naar zelfstandigheid, aan een tijdelijk woonadres gedurende een periode van maximaal twee jaar.  

Lees meer informatie op de website van Kamers met Aandacht

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden