Antilliaanse en Surinaamse verzetshelden uit slavernijverleden geëerd op IJburg

“Dit verhaal heeft mij en de aanwezigen echt geraakt” zei regiomanager Walter Louman tegen illustrator en vormgever D’Avellonne van Dijk. Zij vertelde tijdens het opleverfeest van 104 sociale huurwoningen op Centrumeiland het verhaal achter de bijzondere namen die de gebouwen hebben gekregen.

Tula, De Anton en De Virginia

Op een zonovergoten dag in juli vierden we met de bewoners de oplevering van de sociale huurwoningen die, verdeeld over drie gebouwen, tussen de zelfbouwkavels staan. De nieuwe huurders mochten zelf een naam kiezen voor hun woongebouw. De meeste stemmen gingen naar de namen Tula, De Virginia en De Anton. De bewoners brengen hiermee een ode aan drie belangrijke Antilliaanse en Surinaamse verzetshelden namelijk Tula, Virginia Dementricia en Anton de Kom.

Een nieuw stukje geschiedenis

D’Avellonne van Dijk ontwierp de belettering van de namen bij de entrees van de gebouwen. Zij vertelde hoe ze na een zoektocht de stijl van de letters heeft gekozen. Tula en De Anton zijn in het originele handschrift van de verzetshelden geschreven. D’Avellone: “Omdat Virginia op Curaçao de afschaffing van de slavernij heeft meegemaakt, wilde ik haar vieren door haar naam niet in het handschrift van haar plantagehouder te schrijven. Ik heb haar voornaam geschreven in het handschrift gevonden van een overlijdensakte van de Virginia waar ik verwant aan ben: Aurora Virginia Kalmez, mijn oma, geboren en gestorven in vrijheid op Curaçao.”

 

Naam Virginia
Het handschrift van Virginia

 

“Ik ben ontzettend dankbaar dat de verzetshelden uit het slavernijverleden van Nederland op deze manier geëerd worden. Om mensen in deze gebouwen te zien wonen en opgroeien doet mijn hart heel erg goed. Ik ben blij dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan een nieuw stukje geschiedenis”. Ook het portret van Tula, in de hal van het gebouw dat zijn naam draagt, is door D’Avellonne ontworpen.

Duurzame woningen

Ook wethouder Volkshuisvesting en Duurzaamheid Dirk de Jager was erg onder de indruk van de woningen. “Ik vind het fantastisch dat hier op Centrumeiland, waar veel zelfbouwkavels en koopwoningen staan, ook sociale huurwoningen zijn gerealiseerd. Want daar is in de stad een groot tekort aan. En doordat de gebouwen een gemeenschappelijke binnentuin hebben, ontstaat er ook saamhorigheid tussen de bewoners. Bovendien zijn de woningen duurzaam en is het eiland met het vele groen regenbestendig. Daar ben ik als wethouder Duurzaamheid erg blij mee”.

 

20240715 Ymere Joniisraeli 056 SWR61535
Wethouder Dirk de Jager en een bewoonster onthullen de naam Virginia Demetricia
20240715 Ymere Joniisraeli 018 SWR61457
Bewoonster bij het woongebouw met de naam Tula
20240715 Ymere Joniisraeli 107 SWR50690
Ook gezinnen vinden een thuis op Centrumeiland

De woningen op Centrumeiland zijn ontworpen door JUST Architects en gebouwd door HSB-bouw.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden