Maak gratis je eigen groene airco
 

Maak gratis je eigen groene airco

Extreem weer. We hebben er in Nederland steeds vaker mee te maken. Van langdurige droge, hete periodes tot flinke hoosbuien die riolen laten kolken en straten blank zetten. Hoe ga je om met het tekort of juist overschot aan regenwater? En hoe houd je je huis en omgeving koel?

Hoe meer groen, hoe beter

Marjan Kootwijk, groenspecialist bij woningcorporatie Ymere, houdt daar bij nieuwbouw, renovatie en groot onderhoud van huurwoningen rekening mee. “Groen voor je deur verlaagt de temperatuur, voorkomt wateroverlast en houdt water vast in droge perioden. En je hebt met groen gratis en voor niks je eigen airco.”

De oplossingen hoe om te gaan met weersextremen hoeven niet altijd de aanleg van je eigen Deltawerken te zijn. Ook kleine, simpele en betaalbare aanpassingen in en rondom je woning kan nét het verschil maken tussen een heet huis en broeiende tuin, tot een lekkere zomerse plek.

“Je hebt het vast zelf al eens ervaren. Steek op een tropisch, warme dag de straat over en je voelt de hitte van het asfalt over je heen komen. Bam! Alsof je een oven in stapt”, legt Kootwijk uit. “Dat gebeurt ook als je een tuin helemaal betegelt. Die overigens ook niet onderhoudsvrij is, want onkruid is hardnekkig. Gevolg: op een mooie zomerdag kun je er niet zijn, want veel te heet.”

Meer Groen Koelt De Stad (6)
Stoeptegel wippen? Stokroos bloeit prachtig in de zomer
Groen Bericht
Het plaatsen van een border en plantenbakken helpt al

Gratis groene airco

Het aanplanten van groen verlaagt de (gevoels)temperatuur direct. Kootwijk. “Je hoeft niet meteen een heel tuincentrum te planten, maar alle beetjes helpen. Wist je dat bijvoorbeeld een boom zorgt dat de gevoelstemperatuur in de schaduw tot 15 graden kan dalen? Zelfs het verwijderen van alleen een paar stoeptegels en in het gat een mooie plant zetten helpt al. Net als één of meer borders of het plaatsen van een paar grote plantenbakken. Combineer het met een parasol of schaduwdoek en je tuin verandert van een oven in een lekkere plek waar je ook als het heet is kunt ontspannen.”

Doorzonwoning

Ymere houdt bij het ontwerp van nieuwe woningen en renovaties rekening met het veranderende klimaat. “Wij Nederlanders zijn gehecht aan een huis met veel ramen en veel licht. Zo is de typische Nederlandse doorzonwoning ontstaan”, zegt Kootwijk. “Maar met steeds meer zomerse zonuren per dag loopt dan de temperatuur in huis op. En in de Nederlandse huizen die over het algemeen goed geïsoleerd zijn, krijg je de warmte er niet zo snel meer uit, terwijl dat goed te voorkomen is. Samen met de Hogeschool van Amsterdam doen we daarom onderzoek hoe je dat het beste kunt doen en hoe je huis, eenmaal warm, weer kunt koelen.”

Meer Groen Koelt De Stad (4)
Marjan Kootwijk geeft advies aan bewoners
Groen Bericht 2
Bewoners zijn al actief bezig hun huis klimaatbestendig te maken

Simpele oplossingen zijn de beste

Om bewoners te helpen adviseert Kootwijk daarom tuinen die bestand zijn tegen langere periodes van droogte en water goed kunnen opvangen én vasthouden. “Bijvoorbeeld door het aanleggen van een wadi in binnentuinen en plantsoenen. Een dieper gelegen stuk groen, waar het water zich verzamelt en langzaam de grond in kan trekken. Goed voor planten, struiken en bomen en het houdt het grondwater op peil.”

Kootwijk is blij dat steeds meer bewoners actief bezig zijn om met een paar simpele ingrepen hun huis, tuin of straat klimaatbestendig te maken. “Hoe meer groen, hoe beter. Van het wippen van tuintegels en vergroenen van de tuin en straat, tot het buitenhouden van de zon bij een hittegolf en het plaatsen van een regenton. Zo kun je lekker genieten van de zomer. En de winter. Nu en straks.”

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden