Overlast van buren

Als u overlast ervaart van buren, helpt praten vaak het beste. Op deze pagina leest u wat u kunt doen en wat wij kunnen doen bij overlast.

Soms is er niet direct sprake van overlast, maar maakt u zich vooral zorgen over mensen in uw buurt. U leest er meer over op de pagina Zorgen om bewoners.

Bijna iedereen heeft wel eens last van zijn buren. We wonen vaak dicht op elkaar, zeker in de stad. Het is bijna onmogelijk elkaar niet te horen. En misschien hebben de buren ook wel eens last van u. Begrip voor elkaar en met elkaar overleggen op een rustig moment kunnen helpen. 

Heeft u overlast van uw buren? In dit stappenplan leest u wat u kunt doen.

Stappenplan bij overlast 

Uw buren weten misschien niet eens dat ze overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat ze niet weten hoe goed u hun geluid hoort. Of omdat ze de vuilniszakken in de hal niet slordig vinden. Ook u kunt overlast veroorzaken zonder dat u het weet. Het is daarom belangrijk dat u eerst met de buren praat.

  • Wacht niet te lang voor u gaat praten
  • Ga niet praten als u erg boos bent. Kies een moment dat u rustig bent. Vraag ook aan de buren of het een goed moment is om te praten.
  • Denk voor het gesprek goed na over wat u wilt zeggen. Waar stoort u zich precies aan? En wanneer en waarom? Bijvoorbeeld: ik heb last van de harde muziek na 22.00 uur 's avonds, ik kan er niet door slapen.
  • Vraag ook aan uw buren of zij weleens last van u hebben
  • Luister ook naar wat uw buren vertellen over de overlast. Soms krijgt u zo meer begrip en is de overlast minder storend.
  • Werk samen met uw buren: maak samen afspraken en zoek samen een oplossing

Als het goede gesprek niet helpt en u komt er niet meer uit met uw buren, dan kunt u ons inschakelen. Wij kunnen helpen als:

  • het om overlast gaat die iedereen ernstig zou vinden
  • uw buren van ons huren
  • of als uw buren wonen in pand waar wij woningen verhuren (dus: als wij in de VvE zitten)

U kunt de overlast niet anoniem melden. Wij zorgen er wel voor dat niemand uw naam te weten komt zonder uw toestemming. Wij bespreken de overlast met u, geven tips uit de praktijk en adviseren u over de volgende stap.

Vaak kan buurtbemiddeling ook een rol spelen. Dat is een organisatie die u en de buren helpt om samen een goede oplossing te vinden. Als buurtbemiddeling niet helpt, beginnen wij een onderzoek. Wij kunnen dan een waarschuwing sturen of nog een keer met de buren gaan praten.

Overlast melden

Nadat u ons heeft ingeschakeld, vragen wij u een logboek bij te houden van de overlast.

In het logboek schrijft u op wanneer u last heeft van de buren, hoe lang het duurt en welke overlast u heeft. Deze korte aantekeningen kunnen later als bewijs gebruikt worden.

U kunt een logboek (Word-bestand) downloaden. Als u het op een andere manier wilt bijhouden, denk er dan aan dat u datums en tijden vastlegt.

In het uiterste geval kunnen wij een juridische procedure starten. De overlast moet heel ernstig zijn en er moet voldoende bewijs zijn. De rechter kan regels vaststellen om de overlast te voorkomen of een boete (dwangsom) eisen. Wij kunnen de rechter ook vragen om het huurcontract te beëindigen.

Een juridische procedure duurt lang en u krijgt niet altijd gelijk van de rechter. U kunt meestal ook niet anoniem blijven. 

Ernstige overlast

Schakel de politie in bij ernstige overlast:

  • vandalisme
  • geweld
  • bedreiging

Bel bij spoed 112 en als het geen spoed is 0900 8844. Dringende zaken kunt u ook melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Meer over verdachte signalen en wat u dan kunt doen op de website Houd misdaad uit je buurt.

Neem ook contact met ons op als u de politie ingeschakeld heeft. Dat voorkomt misverstanden.