Voorwaarden voor  medehuurderschap

Samenwoners kunnen ook samen een huurcontract hebben. Als u kunt laten zien dat u een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert en wilt blijven voeren, kan uw partner medehuurder worden. 

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap is uw partner van rechtswege automatisch ook huurder. Bij samenwonen is dat anders.

Na 2 jaar samenwonen kunt u aan ons vragen om uw partner ook als huurder op het contract te zetten. We vragen u dan om te laten zien dat u al 2 jaar samenwoont. En dat u ook wilt blijven samenwonen. We noemen dat bewijs van een 'duurzaam gemeenschappelijke huishouding'.

Voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u ons vragen om de partner die nog niet op het contract staat, medehuurder te  maken. Diens naam komt dan ook op het huurcontract te staan.

Dit zijn de voorwaarden:

Dat betekent dat beide partners minimaal 2 jaar de woning als hoofdverblijf hebben. Ook kunt u aantonen dat er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding, die op de toekomst is gericht. Dat houdt in:

  • u en uw partner kunnen aantonen dat u gedurende minimaal 2 jaar de kosten en lasten met elkaar deelt
  • het inkomen van uw partner is hoog genoeg om de huur te kunnen betalen; de medebewoner kan dit aantonen met 3 meest recente loonstroken
  • u levert minimaal 2 andere bewijsstukken aan, waaruit blijkt dat er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Hoe meer documenten u aanlevert, hoe beter wij uw situatie kunnen beoordelen. Enkele voorbeelden:
    • gezamenlijke rekening op twee namen, minimaal 2 jaar oud
    • een samenlevingscontract, minimaal 2 jaar oud
    • verzekeringen op twee namen, minimaal 2 jaar oud

Wij hebben voor een aanvraag altijd minimaal 2 handtekeningen nodig.

Echtgenoten en geregistreerde partners zijn volgens de wet automatisch medehuurder. Daarvoor hoeft u dus geen medehuurderschap aan te vragen. Wel vragen we u om dit aan ons door te geven. Uw partner kan dan bijvoorbeeld ook gebruik maken van MijnYmere. 

Dat is een paspoort of identiteitskaart.

Heeft degene die medehuurder wil worden een buitenlands paspoort, dan willen we ook graag een geldige verblijfsvergunning zien.

Dit is geen eis die in de wet staat, maar iets wat wij van u vragen. Wie 18 jaar of ouder is, kan volgens de wet een huurcontract sluiten. Daarom leggen we ook bij medehuurderschap de grens bij 18 jaar.

Het een historisch uittreksel mag niet ouder zijn dan drie maanden.

Waar we naar kijken:

  • eerdere woonadressen
  • duur van de inschrijving op het huidige adres
  • gezinsgrootte
  • of er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bijzondere situaties:

Woont een volwassen kind nog bij zijn ouders? Dan kan hij niet snel medehuurder worden, omdat er in de meeste gevallen geen sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Een ouder hoort van nature te zorgen voor zijn kind.

Soms komt het voor dat een kind medehuurder kan worden. Het inwonend kind is in ieder geval minimaal 35 jaar oud, en staat al diens hele leven ingeschreven op het adres van zijn ouders. Ook is duidelijk aantoonbaar dat het kind een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert met de ouders.

 

Volgens de Hoge Raad is een gemeenschappelijke huishouding van grootouders en kleinkinderen standaard niet duurzaam. Een kleinkind kan dus geen medehuurder worden.

 

De woning moet namelijk passend zijn volgens de regels van de Regionale Huisvestingsverordening. Als de hoofdhuurder de woning opzegt, toetsen wij of de medehuurder aan de regels van de Regionale Huisvestingsverordening voldoet.

 

Als de hoofdhuurder overlijdt, zet de medehuurder automatisch ('van rechtswege') het huurcontract voort. Maar dit kan alleen als de medehuurder op het moment van overlijden ook werkelijk in de woning woont.