Gezond en prettig wonen

Wij zorgen samen met u voor een woning waar u veilig en prettig kunt leven. Dat doen we door dingen die kapot zijn te repareren en door uw woning te onderhouden. We helpen u ook graag met tips, advies en ondersteuning, waarmee u zelf aan de slag kunt. Op deze pagina leest u wat wij doen en wat u zelf kunt doen.  

 

Inboedelverzekering

Is er schade in uw woning door brand, storm of lekkage, dan zorgt een inboedelverzekering ervoor dat u snel weer verder kunt. Wij adviseren onze huurders om altijd een inboedelverzekering af te sluiten. Op de pagina Inboedelverzekering leest u daar veel meer over, ook over hoe u een goede verzekering vindt. Een inboedelverzekering kost een paar euro per maand.

Brandveiligheid

In woongebouwen:
Bij brand moet iedereen veilig en zelfstandig het gebouw kunnen verlaten. Daarom moeten vluchtroutes vrij blijven van spullen die in de weg staan. De regels hierover zijn aangescherpt. De Brandweer vertelt hoe een vluchtplan levens kan redden.

In woongebouwen en woningen:
Download de woningcheck van de Brandweer en kijk zelf hoe brandveilig uw woning is. Ook de Rijksoverheid heeft informatie over brandveiligheid. En weet u hoe u uw woning uit komt bij brand? Dat klinkt heel eenvoudig, maar oefenen redt levens. 

Brandweer

Melders

Rookmelders en koolmonoxidemelders helpen u het huis veilig te houden. Wij zorgen ervoor dat er tenminste 1 rookmelder in uw huis is. 

Duurzaamheid

Wij onderhouden uw woning

Bij groot onderhoud is het verduurzamen van woningen een belangrijk onderdeel. Wilt u weten wanneer uw woning aan de beurt is? U kunt dat opzoeken. Wat wij  bedoelen met duurzamer maken leest u op de pagina Zo vergroenen wij uw huis.

Zelf verduurzamen

Er zijn heel veel kleine en vaak goedkope manieren om zelf uw woning te verduurzamen, waarmee u eenvoudig geld bespaart.  Kijk voor duurzaamheidstips eens op de website van Milieu Centraal.  Ook een energiecoach (gratis!) kan u helpen met advies en tips. 

Energie 15433
Betalen

Besparen en betalen

Op de pagina Krijg grip op uw energierekening leest u alles over energieverbruik, besparingstips en duurzaamheid. 

Naast grip op de energierekening is grip op de rest van uw geld ook erg prettig. Het Nibud heeft tips en tools voor u. Een paar voorbeelden: het persoonlijk budgetadvies en de pagina Moeite met rondkomen. Heeft u kinderen die bijna 18 zijn, dan verandert er veel, soms ook voor uzelf. Dan is de pagina Mijn kind wordt 18 handig en overzichtelijk.   

Zorgen over betalen geeft stress. Blijf daar niet te lang mee rondlopen! Op de pagina Huurachterstand leest u meer.

Klimaat in huis: ventilatie en schimmel

Ventileren, het binnenlaten van buitenlucht, is goed voor uw gezondheid, houdt uw stookkosten lager en zorgt voor een lagere luchtvochtigheid, zodat schimmel in huis minder kans krijgt.

Schimmel kan in elke woning voorkomen. In oude woningen én nieuwe woningen. Vocht is de belangrijkste oorzaak. Als in huis muf ruikt, er schimmelplekken te zien zijn of uw ramen steeds beslagen zijn, is uw woning te vochtig. Lees meer op onze pagina Vocht en schimmel: voorkomen en oplossen

Milieu Centraal helpt u verder met informatie en tips over ventileren

Ventilatie is niet hetzelfde als tocht. Ook daar weet Milieu Centraal meer van.  Tocht maakt dat uw woning kouder aanvoelt. Als u ervoor kunt zorgen dat het niet langer tocht, dan kan de verwarming vaak ook wat lager.

Ventilatie 8795
Koud

Koud? Blijf ventileren

Als het kouder is, lijkt ventileren onverstandig, dan komt er meer kou binnen. Dat klopt, maar ventileren zorgt ook voor afvoer van vocht. Drogere lucht is makkelijker te verwarmen en dus goedkoper. Bovendien is een huis zonder ventilatie ongezond, zeker bij allergieën of als u last heeft van uw neus, keel, longen of luchtwegen. U leest hier meer over bij de GGD Leefomgeving.

Hitte

De zomers worden steeds warmer. Om de warmte buiten te houden en uw huis koel, dan helpt dit:

  • Hou overdag de ramen, deuren en gordijnen dicht
  • Doe vroeg in de ochtend of 's avonds als de zon onder is de ramen, deuren en gordijnen open
  • Kook snelle maaltijden of maak koud eten zoals salades
  • De wasmachine en afwasmachine geven veel warmte af, zet deze ’s nachts aan
  • Een ventilator met een fles bevroren water ervoor is goedkoper en duurzamer dan een airco

Heeft u een tuin of balkon? Maak daar een groene airco van! Zorg met schaduwdoek of een parasol voor beschutting. Haal de tegels uit uw tuin. Een paar borders of plantenbakken helpen al.

Duurzaam tuinieren heeft niet veel onderhoud nodig. Milieu Centraal heeft tips voor duurzaam tuinieren en een stappenplan voor tuinontwerp.

Warm
Ongedierte 11920

Veiligheid in en om het huis

Asbest

Als uw woning voor 1994 is gebouwd, kan er asbest in uw woning zitten. Wij verwijderen asbest als dat nodig is. We halen asbest weg als er asbestvezels los kunnen komen. Als er geen vezels kunnen loskomen, is asbest niet gevaarlijk voor uw gezondheid. Gaat u klussen, lees dan eerst hoe u asbest herkent en wat u moet doen om veilig te werken

Meer informatie over asbest vindt u op de sites van de Rijksoverheiden Milieu Centraal

Legionella

Veteranenziekte is een vervelende ziekte die ontstaat door de legionella-bacterie. Die bacterie groeit graag in stilstaand water in waterleidingen. Het gaat vooral om warmwaterleidingen. De bacterie houdt van temperaturen boven de 25 graden.

Voorkomen is makkelijk. Bent u een week of langer van huis geweest? Laat dan alle koud- en warmwaterkranen één voor één doorstromen. Eerst totdat het water goed koud of warm is en dan nog een minuut langer. Zorg dat er geen nevel en spetters ontstaan, laat het water rustig stromen. Hang een douchekop bijvoorbeeld in een emmer met een laagje water. Vergeet de tuinslang niet!

Meer over legionella leest u bij de Rijksoverheid. 

Ongedierte

Ongedierte in en om het huis is vervelend en soms ook ongezond. Als u ze ziet, is het eigenlijk al te laat. Preventie, het voorkómen van ongedierte is belangrijk. Heeft u toch last van ongewenste beestjes, zoek dan op hoe u deze kunt bestrijden en wie u kan helpen

Zorg en overlast

Maakt u zich ongerust over buurtgenoten of weet u niet hoe u problemen in de buurt of ruzie met de buren kunt oplossen? Dan kunt u hulp inroepen.

Op de pagina Uw buurt en uw complex staat nog veel meer informatie.

Zorg