Woningen in Amsterdam
 

Eerste hoopvolle resultaten gezamenlijke meerjarige aanpak van schimmel in woningen

De Amsterdamse woningcorporaties zijn samen met de Gemeente Amsterdam, GGD, Stichting !WOON en de Federatie Amsterdamse Huurderskoepel (FAH) in het najaar van 2023 gestart met een gezamenlijke meerjarige aanpak van schimmel in woningen. Sindsdien weten bewoners de woningcorporaties makkelijker te vinden om vocht en schimmel te melden en pakken de corporaties schimmel steeds sneller aan. Dat laat de eerste monitoring in de zomer van 2024 zien. De gezamenlijke aanpak schimmel staat niet op zichzelf. De Amsterdamse corporaties investeren de komende periode fors meer in het verbeteren en verduurzamen van bestaande woningen.

Sneller naar vocht- en schimmelvrije woningen

Anne-Jo Visser, directeur Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Amsterdam (AFWC): “Te veel schimmel en vocht in de woning is onacceptabel en moet altijd zo snel mogelijk worden opgepakt, los van de precieze oorzaak. Daarom pakken we dit met z'n allen aan, waarbij we van elkaar leren en steeds zaken verbeteren. Alle partijen zijn het erover eens dat we dit alleen samen sneller kunnen oplossen. We zijn op de goede weg. Bewoners kunnen vocht en schimmel makkelijker melden en de corporaties volgen de meldingen steeds sneller op. We weten al veel meer dan een jaar geleden en pakken verbeteringen op om ons doel te bereiken. Zo werken we de komende periode aan betere nazorg en snellere inspecties van woningen na de melding. We blijven ons inspannen voor vocht- en schimmelvrije woningen.”

Melden: hoe eerder, hoe beter

De Amsterdamse woningcorporaties, gemeente, GGD, Stichting !WOON en Federatie Amsterdamse Huurderskoepel (FAH) roepen bewoners op om schimmel in woningen zo snel mogelijk te melden. Niet alleen voor het wooncomfort en gezondheid van bewoners, ook om de oorzaak sneller aan te kunnen pakken. Bewoners kunnen schimmel melden via een meldpunt op de website van de woningcorporaties. Na een melding zoekt de corporatie samen met de huurder naar een duurzame oplossing om de woning vocht en schimmelvrij te maken.

Forse investeringen in bestaande corporatiewoningen

De gezamenlijke meerjarige aanpak van vocht en schimmel past binnen de prestatieafspraken die de Amsterdamse corporaties, gemeente en huurders begin dit jaar hebben gemaakt. Anne-Jo Visser: “Wij investeren als corporaties 1,5 keer zoveel in het verbeteren en verduurzamen van de bestaande woningen als vorig jaar. Daarmee isoleren we onder andere versneld woningen met EFG-energielabels, bereiden we zo veel mogelijk woningen voor op de energietransitie en pakken we gezamenlijk schimmel aan. Wij weten wat ons te doen staat: Amsterdammers en woningzoekenden met een bescheiden inkomen een goede woning bieden. Nu en in de toekomst.”

 

Meer informatie: vocht en schimmel voorkomen en oplossen

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden