Oude én nieuwe bewoners ontmoeten elkaar bij oplevering van gerenoveerde woningen in Weesp
 

Oude én nieuwe bewoners ontmoeten elkaar bij oplevering van gerenoveerde woningen in Weesp

Toen De Woningbouw en Ymere zo’n tien jaar geleden fuseerden, lagen er plannen op tafel om de sociale woningen in bepaalde delen van Weesp te slopen en er koopwoningen voor in de plaats te brengen. Dit stond haaks op onze visie: behouden wat we al hebben, daar goed voor zorgen en enkel slopen wat noodzakelijk was. En dus zetten we – in de woorden van projectontwikkelaar Frank – ‘alles op alles’ om dit voor elkaar te boksen.

20241009 Ymere Joniisraeli 022 SWR56405
#ymereverduurzaamt: is ook behouden wat we hebben
20241009 Ymere Joniisraeli 045 SWR56493
De woningen hebben stuk voor stuk zonnepanelen gekregen

Geduld loont

Bij het opleverfeestje voor de vijftien gerenoveerde woningen aan de Plataanlaan staat hij even stil bij het geduld dat van de bewoners gevraagd werd: “Het renoveren van de woningen kon niet allemaal tegelijk. Maar na het renoveren van de Tuinkade en de nieuwbouw aan de Kastanjelaan en de Kostverlorenstraat, konden we twee jaar geleden eindelijk van start met de voorbereiding van het plan voor de Plataanlaan.”

Stilstaan bij de Plataanlaan-veteraan

Het maken van dat plan verliep voorspoedig, mede dankzij de inzet van bewoonster Ada. Een echte ‘Plataanlaan-veteraan’, volgens regiomanager Kim Ronner, die samen met Frank even stilstaat bij hoeveel zij voor de buurt heeft betekend. “Door jouw enthousiasme en optimisme is het gelukt om in samenspraak met de andere bewoners het renovatieplan te maken. Ada, bedankt voor je geduld en je positieve instelling!”

20241009 Ymere Joniisraeli 069 SWR56668
Een speciaal dankwoord voor Ada van regiomanager Kim Ronner
20241009 Ymere Joniisraeli 050 SWR56508
Ada en haar broers zijn weer buren, net als eerst

Hoe een gevel gaat leven

De huurwoningen, gebouwd in 1952 om de naoorlogse woningnood tegen te gaan, zijn niet te missen. Ze liggen tenslotte aan een belangrijke verkeersader van Weesp. Toch stonden ze er al een tijdje niet meer zo mooi bij. Architect Jeroen Hooyschuur legt uit: “Wat je vaak ziet, is dat door de jaren heen, bij onderhoudsingrepen beetje bij beetje de beeldbepalende details verdwijnen. Zo worden kozijnindelingen aangepast of goten vervangen door plastic producten. Daarom hebben we eerst archiefonderzoek gedaan om te bekijken hoe het complex oorspronkelijk ontworpen is. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met een goede kozijnindeling, met veel aandacht voor verschil in diepte. Dit soort aspecten maakt dat een gevel gaat leven.”

20241009 Ymere Joniisraeli 007 SWR56289
Door een nieuwe muur ontstond er een extra kamer
20241009 Ymere Joniisraeli 040 SWR56478
Het portiek als nieuw volgens oorspronkelijk ontwerp

Even wennen

Natuurlijk: de buitenkant en de uitstraling van een wooncomplex zijn belangrijk, maar voor onze bewoners draait het vooral om de binnenkant. Daar moest oudgediende Ada, die al 36 jaar aan de Plataanlaan woont, wel even aan wennen. Door het isoleren van de woningen is de indeling veranderd en de plafonds her en der verlaagd. Maar nu ze er eenmaal zit, is ze er hartstikke blij mee: “Het is veel beter nu. Warmer, comfortabeler, alles werkt een stuk lekkerder. Vanaf Meidoorneiland, hier tegenover, kon ik de boel goed in de gaten houden”, lacht ze. “En als ik iets zag waar ik vragen over had, liep ik gewoon naar beneden om het aan de aannemer voor te leggen.”

Hoofdbeeld Plataanlaan
Even op de foto met de koffiepakketjes

Gelijk met elkaar aan de praat

Het gros van de oorspronkelijke bewoners van de Plataanlaan keerde niet terug en bleef in hun wisselwoning zitten. Hierdoor zijn er veel nieuwe bewoners bij gekomen, die tijdens het opleverfeest, met een cadeaupakketje met koffie en toebehoren in hun handen, gelijk met elkaar aan de praat raakten en al ideeën over de inrichting van de voortuintjes uitwisselden. En dat is precies wat we graag willen zien: dat bewoners samen staan voor een leefbare, gezellige wijk waarin het fijn wonen is.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden