Scones en confetti in Hoofddorp “Op deze nieuwe Engelse wijk, met ruim 400 sociale huurwoningen"
 

Scones en confetti in Hoofddorp “Op deze nieuwe Engelse wijk, met ruim 400 sociale huurwoningen"

“It’s a wrap!” Vierhonderd nieuwe sociale huurwoningen toevoegen in deze tijd: dat is een mijlpaal van jewelste. We kregen het voor elkaar in Tudorpark, de nieuwbouwwijk die deze week werd gevierd door bewoners, bouw- en ontwerpteams en alle andere ‘zeer betrokkenen’.

Geen woning maar een wijk

De afgelopen jaren hebben een heleboel mensen hun leven kunnen opbouwen in woningen gebouwd in de unieke Engelse Tudorstijl. Ieder met zijn of haar eigen verhaal. “En voor hen hebben we ons hier jarenlang ingezet, fantastisch om elkaar vandaag te ontmoeten”, heette Remco Pols, regiomanager van Ymere in Haarlemmermeer, de aanwezigen welkom.

Ymere nam het initiatief voor de gebiedsontwikkeling van zo'n 1400 woningen, waarvoor we ruim 400 sociale huurwoningen konden toevoegen. “De bewoners hebben elkaar en de gezichten van Ymere de afgelopen jaren al een beetje leren kennen, dat zie je nu we hier samen staan. Voormalig woningzoekenden kregen geen woning, maar een hele nieuwe wijk”, vertelt Pols.

Eton College, Manor House, The Court & The Hall

Daarom proostten de buren die hier wonen, in gebouwen met namen als de Vorstin, Eton College, The Manor, The Court en The Hall deze week met elkaar én de teams van Ymere, Dura Vermeer, Van Wijnen en Heren 5 architecten.

Tudorpark Oplevering 1 (1)
Eén van de gebouwen met de klinkende naam: Eton College
Tudorpark Oplevering 1 (5)
Een wandeling door het groene Tudorpark

Rust, ruimte en groen

Voor de kersverse wethouder van Haarlemmermeer, Beryl van Straten, was dit dé gelegenheid om een eerste opleverfeest te bezoeken. “Ik ken mensen die hier wonen, zij weten het beste hoe het hier is. En geven aan dat het echt thuiskomen is in Tudorpark, met rust, ruimte en groen. Door de bijzondere stijl ervaren ze het ‘buitenlandgevoel’, maar dan in Hoofddorp”, sprak van Straten, voordat de rode knop van het confettikanon werd ingedrukt door bewoner Iwan Mangnoesing. “Voor mij ook een primeur, ik hou wel van een spontane actie”, vertelt de voormalig Amsterdammer, na nu anderhalf jaar wonen in Tudorpark.

Fish and chips

Zijn buren Javier Sanchez en Ritish Hanoewant maakten ook een gaatje voor het buurtfestijn, waar het aan Engelse hapjes als fish and chips en scones niet ontbrak. “Deze ontmoeting hier is een goed teken vanuit Ymere zelf. Ik heb op veel plekken gewoond maar nog nooit was er zo’n bijeenkomst, met wat gemeenschapsgevoel. Het betekent voor mij dat we samen iets moois willen maken van deze buurt”, vertelt Hanoewant. “En die rode ‘library’ die hier voor ons komt te hangen, die is niet te missen!”

Tudorpark Oplevering 1 (2)
Buren ontmoeten elkaar in Engelse sfeer
Tudorpark Oplevering 1 (6)
De buurt krijgt een eigen library

Snelle samenwerking

Frits Lely van Van Wijnen, die de minibieb onthulde is net zo trots op het resultaat. “Het zijn ook nog eens hele duurzame woningen, we zijn meteen gasloos gaan bouwen”. Dat comfort kan bewoner Mangnoesing direct bevestigen. Raimond Rozeboom, directeur bij Dura Vermeer, die de zithoek voor de buren naast Eton College onthult, kijkt uit naar meer, nu we samenwerken voor de ontwikkeling van het naastgelegen Victoriapark. “We zetten straks met trots een punt achter Tudorpark. Bouwen in tudorstijl was een mooie uitdaging en kijk om je heen, het resultaat mag er wezen!” Agnes Alkemade van huurdersvereniging VHH: “Voor de toekomst wens ik de bewoners nog meer voorzieningen. Maar voor nu: geweldig. Je mag gezien de krapte in je handjes knijpen als je hier woont!”