“Woon jij in de W?” Muurschildering letters WEST maakt afgeronde klus in Hof van Descartes compleet

Op een zonnige dag in juni kwamen de bewoners – jong en oud - van het Hof van Descartes in Amsterdam Nieuw-West samen. Met het renovatieteam, in hun pas aangelegde en aangeharkte tuinen, blikken ze terug en praten ze bij. Na een grote renovatieklus van hun buurt wonen ze nu in energiezuinige en flink opgeknapte woningen. Op de gevels van de gebouwen zijn de iconische letters W, E, S en T te bewonderen, voor hen en iedereen die hier voorbijloopt of fietst. Abdel El Yamani is wijkbeheerder bij Ymere: “Ook de letters zijn een verbetering, nou zeg maar gerust een verademing voor de buurt!”

Een klus met impact

Een zomers buurtfeest is op zijn plaats, waar bewoners en de teams elkaar (weer) zien en spreken. Samen met onze partners van Dura Vermeer en INBO Architecten is de klus hier, in een nu kleurrijke omgeving, geklaard. Dan heb je elkaar echt nodig. Want 144 tochtige en vochtige woningen opknappen en verduurzamen, plus daarnaast nog eens 34 nieuwe woningen gemaakt van zolderverdiepingen en begane grondbergingen toevoegen? Dat heeft impact, vooral op de bewoners.

Je eigen paleisje

Sander Albinus van Ymere zette zich in voor een goede begeleiding van de bewoners, naar een toekomstbestendig thuis. “Sommige bewoners zijn heel blij als we renoveren. Het is een kans om je woning te laten verbeteren. Of om iets anders te vinden, met voorrang. Maar sommige bewoners hebben van hun huis een paleis gemaakt, ze zitten eigenlijk al goed. Dat zijn vaak de bewoners die in eerste instantie minder enthousiast zijn, dat begrijp ik ook.”

Het mooist is als je er uiteindelijk toch samen uitkomt. En nu kunt genieten van het eindresultaat, vindt ook Abdel El Yamani, wijkbeheerder bij Ymere. “Ik spreek de bewoners natuurlijk dagelijks over het resultaat, dus ook over de illustraties. Het mooist vinden ze dat de letters WEST erin terugkomen. Een herkenbaar punt voor Amsterdam Slotermeer.” Dat kan Sandra Doevendans, stadsdeelbestuurder van Amsterdam Nieuw-West, beamen. “Kunst en cultuur in de wijk, dat is hoe bewoners zichzelf ontdekken en elkaar ontmoeten.”

Screenshot 2024 07 18 At 09.59.13
Volgens wijkbeheerder Abdel vinden bewoners de letters het mooist
Screenshot 2024 07 18 At 10.00.33
Sander Albinus zette zich in voor een goede begeleiding van de bewoners naar een toekomstbestendig huis

Droomklus

Illustrator Floor Rieder blikt enthousiast terug. Ze werd door Ymere gevraagd om negen flatgebouwen van letters en iconen te voorzien. In de hofjes, groot en klein voegde ze naast de grote letters ook allerlei dieren toe, verstopt in het ontwerp, die ze zelf ‘cadeautjes’ noemt. “Ik ken de buurt van vroeger. Bijzonder om dan nu zelf aan de slag te gaan voor deze sociale huurwoningen, mijn droomklus. Ik ben trots, dankbaar en blij dat iedereen hier weer fijn kan wonen.” Bruce Tsai-Meu-Chong van Opperclaes ging de hoogte in om de illustratie van Rieder op de kopse kanten van de gevels te schilderen. “Het zit tussen grafisch ontwerp, een illustratie en een muurschildering in. Bijzonder, zo konden we echt iets toevoegen aan de gebouwen.”