Van de fabriek naar de ‘vaste’ plek
Om deze klus van start bouw tot oplevering in 9 maanden te kunnen klaren, worden de woningen in de fabriek gemaakt.
Dat doet onze bouwpartner Moos (in the Middle Of Our Street). De woongebouwen worden door Moos modulair, in onderdelen, gemaakt. Dat betekent dat de woningen demontabel zijn en opnieuw gebruikt kunnen worden. Vervolgens komen ze met de vrachtwagen naar de bouwplaats waar ze op hun plek gezet worden. Het grote voordeel is dat de bouwtijd sneller gaat dan bij normale bouw. En dat is weer fijn voor de woningzoekenden die sneller kunnen verhuizen naar hun toekomstige thuisbasis.
Compact, duurzaam en circulair
De 63 woningen komen in twee gebouwen van twee tot vier woonlagen. Op de begane grond komen appartementen met een klein terras aan de waterzijde. De appartementen op de eerste verdieping krijgen een verbrede galerij aan de kant van de Appelweg. Het worden compacte, duurzame en circulaire woningen met een warmtepomp en zonnepanelen.
Politieagent, leraar, verzorgende, jongeren en meer
De woningen zijn bestemd voor een gevarieerde groep alleen- of samenwonende woningzoekenden. Onder deze groep komen bewoners die werkzaam zijn in de zorg, het onderwijs en de politie (6%). Ook jongeren (22%) en regulier woningzoekenden (33%) kunnen straks reageren via WoningNet om kans te maken op een woning. Dan is ongeveer 33% van de woningen gereserveerd voor statushouders en voor de communitybuilders van de Academie van de Stad (6%).
Prettig wonen door woonafspraken
De bewoners maken met elkaar woonafspraken. Dat doen zij samen met de communitybuilders van de Academie van de Stad. Deze afspraken worden onderdeel van de huurovereenkomst. De gemeenschappelijke ruimte in het woongebouw wordt straks gebruikt voor sociale activiteiten en contact met de bewoners in de buurt. Zo maken we er samen met de bewoners en de buren een fijne tijdelijke plek van om samen te leven.
Planning
De eerste modulaire woningen worden in maart op hun plek gezet voor de komende 15 jaar. Daarna volgt de afbouw en inrichting van de openbare ruimte. In het najaar van 2024 is het hele project gereed. Dan reiken we aan de nieuwe huurders een sleutel uit.
Meer informatie?
Neem dan contact op met projectmanager Klaas Nieuwenhuisen, k.nieuwenhuisen@ymere.nl.
Op de projectenpagina is er meer informatie
Op de foto: Van links naar rechts: Projectmanager van Ymere Klaas Nieuwenhuisen slaat samen Directievoorzitter Erik Gerritsen van Ymere en Joost Hoffman, co-founder en directeur van Moos, de eerste paal. En rechts een impressie van het eindresultaat vanaf de straatzijde.
Meer over dit onderwerp:
Geen nieuws meer missen?
Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief