Beschikbaarheid
Met dit nieuwe systeem kunnen zij straks zelf punten op- en afbouwen. Als u per maand vier keer of meer op een woning reageert bouwt u punten op. En dat biedt kansen. Vooral voor de mensen die dringend op zoek zijn naar een woning, maar geen of bijna geen inschrijftijd hebben.
Eerder kans op een woning
Het nieuwe puntensysteem lost helaas het tekort aan woningen niet op. Het zorgt er wel voor dat een groep woningzoekenden die nu niet aan bod komt, straks de kans krijgt om eerder een woning te vinden. Huurt u nu een woning en bent u niet dringend op zoek, dan verandert er voor u niet veel. Uw inschrijftijd wordt straks omgezet naar wachtpunten. Als u gebruik maakt van de regeling vervallen woonduur krijgt u voor die jaren ook wachtpunten.
Wilt u meer weten? Alle informatie vindt u op www.socialehuurwoningzoeken.nl
Het nieuwe puntensysteem
Het nieuwe puntensysteem bestaat uit vier soorten punten. Wachtpunten, zoekpunten, situatiepunten en startpunten:
Wachtpunten
Wachtpunten staat voor uw inschrijftijd bij WoningNet of Woonmatch. En ieder jaar komt er een wachtpunt bij. Wachtpunten houdt u altijd. Pas als u een nieuwe woning via WoningNet of Woonmatch accepteert gaan al uw punten naar nul.
Zoekpunten
Zoekpunten zijn er voor iedereen. Die kan iedereen zelf opbouwen. Voor vier of meer reacties per maand krijgt u 1 zoekpunt.
Situatiepunten
Situatiepunten zijn bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben omdat zij uit elkaar gaan en kinderen hebben of met het gezin ergens inwonen en geen eigen woning hebben. Situatiepunten zijn er ook voor pleegjongeren of een Wmo-ondersteuning hebben.
Startpunten voor jongeren
Startpunten zijn alleen voor jongeren met een jongerencontract die wonen in Amsterdam of Zaanstad. Als hun contract binnen een jaar afloopt kunnen zijn éénmalig 10 startpunten krijgen. Voorwaarde is wel dat zij zelf voor die tijd genoeg hebben gedaan om een woning te vinden.
Op- en afbouw van punten
De nieuwe regels hebben gevolgen voor woningzoekenden die niet reageren op woningen of afspraken niet nakomen. Zij kunnen punten kwijtraken. Meestal is dat 1 zoekpunt. Bijvoorbeeld als een woningzoekende langere tijd niet reageert op woningen, een afspraak voor een bezichtiging niet nakomt of een woning weigert. De gevolgen zijn groter als dit vaker gebeurt. Dan kan een woningzoekende ook alle punten kwijtraken. Wachtpunten zijn een uitzondering. Die worden niet afgebouwd.
Meer over dit onderwerp:
Geen nieuws meer missen?
Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief