Dit doet u
- U maait regelmatig het gras, verwijdert onkruid en snoeit bomen en heggen
- Een nieuwe boom plant u minstens 2 meter van de grens tussen uw tuin en de tuin van de buren. Koop bij voorkeur bomen die niet groter worden dan 6 meter. Uw tuincentrum weet hoe hoog een boom wordt
- Een nieuwe struik plant u minstens 50 centimeter van de grens tussen uw tuin en de tuin van de buren
- Plant geen (klim-)planten of struiken die schadelijk kunnen zijn voor het gebouw of de bestrating. Voorbeelden:
- Japanse duizendknoop
- Bamboe
- Hedera (klimop), dat mag u wel tegen de schutting of erfafscheiding laten groeien, maar niet tegen het gebouw
- Voor alle planten geldt natuurlijk dat uw buren er geen last van mogen hebben. De bomen, vaste planten en struiken die u plant mogen in de tuin blijven staan als u verhuist. U krijgt er geen vergoeding voor.
- Sommige gemeenten hebben extra regels over schuttingen en heggen. Vraag dit na bij uw gemeente.
- De schutting (niet het originele privacy-scherm) of heg onderhoudt u zelf, samen met uw buren. Dat geldt ook als de schutting door ons is geplaatst. Soms zijn er afwijkende afspraken in uw buurt of gebouw. Neem contact met ons op als u niet weet wat de afspraken zijn.
- U mag de erfafscheiding veranderen of weghalen, na overleg met uw buren. U kunt de kosten voor een nieuwe heg of schutting ook delen met de buren.
- Aan de voorkant van uw huis mag een erfafscheiding niet meer dan 1 meter hoog zijn.
- Aan de zijkant en achterkant van uw huis mag de erfafscheiding niet meer dan 2 meter hoog zijn.
In sommige gevallen is het mogelijk om klimplanten aan de straatzijde van uw woninggebouw te planten. Soms hebben we dat liever niet in verband met onderhoud. U mag geen klimplanten tegen uw gevel laten groeien als u in een eengezinswoning woont.
Als u en uw buren aan de straatkant van uw woongebouw ook een mooie, groene muur willen, volg dan eerst deze stappen. Wij kijken graag samen met u wat kan.
Daarna kunt via woning veranderen een aanvraag doen. Wij beoordelen dan of het mogelijk en wenselijk is en wij verzorgen dan ook de aanleg en het onderhoud. Ons budget voor het plaatsen van klimplanten is helaas beperkt. Daarom kunnen we niet alle aanvragen goedkeuren.
Voor een eengezinswoning is het helaas niet mogelijk om klimplanten aan te vragen.
U onderhoudt zelf het terras en de tegels. Dit betekent dat u het onkruid tussen de tegels verwijdert en de tegels ophoogt als ze verzakt zijn.
U mag de tegels die wij gelegd hebben, vervangen. U kunt extra tegels laten leggen voor een groter terras. Hou er rekening mee dat veel tegels in uw tuin wateroverlast kunnen veroorzaken. Het regenwater kan namelijk niet snel genoeg wegzakken in de grond.
Als u verhuist, kunnen vervangen tegels blijven liggen, maar u krijgt er geen vergoeding voor.
Als u een schuur, berging, carport of garage wilt bouwen, laat u dat ons van tevoren weten. Vraag ook bij uw gemeente of u een bouwvergunning nodig heeft. Meld uw bouwplannen via Woning veranderen.
Als u verhuist, kunt u soms geld krijgen van ons voor de door u gebouwde garage of schuur.
Stoeptegels eruit en planten erin: een geveltuin maakt uw straat groener en gezelliger. Geveltuinen liggen op gemeentegrond. Kijk daarom voor u begint naar de regels in uw gemeente.
Per gemeente:
- Almere, informatie van Stichting Groene Buur Almere
- Amsterdam, informatie van de gemeente
- Haarlem, informatie van de gemeente
- Haarlemmermeer, informatie van de gemeente
In gemeente Amsterdam zorgt de gemeente voor het weghalen van de tegels en de aanleg van het tuintje. U hoeft dan alleen voor de planten te zorgen.
Gaat u een aanvraag voor een geveltuin bij de gemeente Amsterdam doen, dan heeft u vooraf toestemming van Ymere nodig. De toestemming vraagt u aan via woning veranderen.
Dit doen wij
- Staat er een zieke boom in uw tuin, die misschien moet worden gekapt, schakel ons dan in. U kunt dit aanvragen via Woningverandering melden of aanvragen
- Als de berging, tuin- of balkonkast van ons is, dan onderhouden wij deze. Kijk voor meer informatie op Reparaties en onderhoud
- Als u overlast heeft van een grote boom in de tuin van uw buren en u komt er samen niet uit, dan kunnen wij u misschien helpen
- De Japanse duizendknoop is een plant die veel schade aanricht. Wij halen deze plant kosteloos weg uit uw (gemeenschappelijke) tuin. Lees meer over de Japanse duizendknoop.
Zo leveren wij de tuin op aan een nieuwe huurder
- Planten, struiken en bomen zien er verzorgd uit en de bomen zijn gezond
- Aan de achterkant van de woning ligt een tegelterras
- Als er een schuur of een achteringang is, dan ligt daar een tegelpad naar toe
- Tegels zijn heel en liggen recht
- Er is een privacy-scherm: een afscheiding tussen uw tuin en die van de buren van 1,8 meter gerekend vanaf de buitenmuur. Reparaties aan het originele privacy-scherm voeren wij uit.
- Soms staat er een langere schutting of een heg tussen uw tuin en de tuin van de buren. Die neemt u vaak over van de vorige bewoner. U zorgt zelf samen met de buren voor het onderhoud van de schutting of de heg.