Gezamenlijke voorkeur: nieuwbouw en andere woningen
Ymere, gemeente en bewonerscommissie Oranjebuurt hebben intensief samengewerkt. De Woonbond heeft bij bewoners een woonbelevingsonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat een groot deel van de huurders positief is over sloop/nieuwbouw.
De gebouwen uit de naoorlogse jaren 1949-1956 zijn in slechte conditie. Hierdoor is renovatie niet meer mogelijk en zijn ze aan vervanging toe.
De 76 woningen in de Oranjebuurt willen we slopen en hier ongeveer 155 nieuwe sociale huurwoningen voor terugbouwen. Door te kiezen voor nieuwbouw, bieden we de huidige en toekomstige bewoners straks een energiezuinige woning die voldoet aan de standaard van deze tijd. Deze woningen maken we voor zowel starters, gezinnen en ouderen.
Verder vinden alle betrokken partijen het belangrijk om het groene karakter en het buurtgevoel te behouden en te versterken.
Sociaal plan voor bewoners met vast huurcontract
We maken samen met de bewonerscommissie een sociaal plan voor alle bewoners met een vast huurcontract. Hierin staan alle rechten en plichten van de bewoners die te maken krijgen met sloop/nieuwbouw. Waaronder afspraken over verhuizen en terugkeren.
Verhuizen
Bewoners kunnen nu zelf al zoeken naar een andere woning.
Later (vanaf de peildatum) kunnen de bewoners met een vast huurcontract een stadsvernieuwingsurgentie krijgen. Hiermee kun je met voorrang verhuizen naar een andere sociale huurwoning binnen de Metropoolregio Amsterdam. Ook van een andere corporatie.
In beide gevallen hebben de bewoners recht op de wettelijke verhuiskostenvergoeding.
Terugkeren
Alle huurders met een vast huurcontract kunnen straks terugkeren naar een passende nieuwbouwwoning in het projectgebied. Ook terugkerende bewoners hebben recht op de wettelijke verhuiskostenvergoeding.
Leegkomende woningen verhuren we tijdelijk
Zo blijft de buurt bewoond en levendig.
Plan en planning zijn nog niet definitief
Voordat we starten met de werkzaamheden gaan we eerst aan de slag met het uitwerken van de ideeën. We verwachten dat we de eerste ideeën voor het ontwerp voor de zomer van 2024 gaan bespreken met de huidige bewoners en de omwonenden. We blijven met de bewoners in gesprek. Daarnaast houden we bewoners en omwonenden via onze (digitale) nieuwsbrieven en deze website op de hoogte.
Participatieproces
Wij geloven dat we het beste plan krijgen als iedereen zo veel mogelijk actief meedoet: huurders, omwonenden, gemeente en andere belanghebbenden. Dit noemen wij participeren.
Daarom hebben we nu al twee bijeenkomsten georganiseerd: in 2023 met onze huurders en begin 2024 met ook omwonenden en andere belanghebbenden, zoals wijkraden. Dit blijven we op deze manier doen.
Vragen?
Heeft u vragen over het project Oranjebuurt en de plannen? Neem dan contact op met:
Jacqueline de Jong, project assistent
email: j.de.jong@ymere.nl | telefoonnummer 06 46 76 51 77
Bent u op zoek naar een sociale huurwoning?
Wanneer er woningen beschikbaar zijn, komt er een advertentie op Mijn DAK (voorheen WoningNet). U kunt dan alleen via deze website reageren.