Metropoolregio Amsterdam
Bij het verbeteren en verduurzamen van onze woningen ligt de focus op het isoleren van woningen met een relatief slecht label. In de Nationale Prestatieafspraken is overeengekomen dat in 2028 alle woningen met een energielabel E, F, G moeten zijn verbeterd. Op lokaal niveau hebben we hier met de gemeente, corporaties en huurdersorganisaties begin dit jaar ook afspraken over gemaakt in de Prestatieafspraken.
Erik Gerritsen, directievoorzitter: “Wij investeren veel in het verbeteren en verduurzamen van onze bestaande woningen in Amsterdam-Noord. We isoleren onder andere versneld woningen met EFG-energielabels, bereiden zo veel mogelijk woningen voor op de energietransitie en pakken schimmel aan. Wij weten wat ons te doen staat: onze huurders een goede woning bieden, nu en in de toekomst. We hebben al veel woningen in Amsterdam-Noord aangepakt en gaan daar de komende jaren mee verder.”
Gentiaanbuurt staat er weer prachtig bij
Vorig jaar is de renovatie van onze 270 woningen in de Gentiaanbuurt afgerond. De 100 jaar oude woningen zijn gerenoveerd en verduurzaamd. De huurders wonen nu in een comfortabele, goed geïsoleerde en gasloze woning. Ook is de bouwstijl uit de jaren ’20 in ere hersteld met de kleuren van het schilderwerk uit die tijd op de deuren en kozijnen.
Renovatie Van der Pekbuurt in volle gang
Dit jaar is de renovatie gestart van ruim 1.100 woningen in het noordelijk deel van de Van der Pekbuurt. De eerste 100 woningen worden binnenkort opgeleverd en van de volgende bijna 100 woningen start de renovatie begin 2025. De aanpak van nog eens 200 woningen begint naar verwachting in de eerste maanden van 2026. Het is bedoeling om de aanpak van de resterende circa 700 woningen versneld uit te voeren, zodat rond 2031 alle woningen in de buurt ingrijpend gerenoveerd zijn en in oude glorie hersteld.
Walter Louman, regiomanager Ymere: “Niet alleen in de Van der Pekbuurt, maar ook in De Kleine Die (114 woningen) en de Spanderswoudstraat en omgeving (168 woningen) gaan we onze woningen flink aanpakken. Voor deze 2 laatste buurten wordt nu een plan gemaakt samen met bewonerscommissies. We begrijpen dat het voor bewoners lang kan duren voordat hun woning aan de beurt is. Daarom hebben we in de Van der Pekbuurt een vast aanspreekpunt in de wijk voor bewoners die klachten hebben in hun woning. Het komend jaar komt er ook zo’n vast aanspreekpunt voor bewoners van De Kleine Die en Spanderswoudstraat.”
Aanpak schimmel in woningen
In veel oude woningen in Amsterdam-Noord hebben bewoners last van tocht, vocht en schimmel. Iedereen verdient een woning zonder vocht en schimmel, want dat gaat ten koste van woongenot en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom pakken we, samen met de andere Amsterdamse woningcorporaties vocht en schimmel zo snel mogelijk aan. Sinds eind 2023 doen we dat volgens een gezamenlijke, meerjarige aanpak, in samenwerking met Gemeente Amsterdam, GGD, !WOON en bewoners. Alleen samen kunnen we vocht en schimmel goed oplossen. Sinds de gezamenlijke aanpak is al veel gedaan. Bewoners kunnen vocht en schimmel makkelijker melden en de corporaties pakken de meldingen steeds sneller op, met nieuwe instrumenten en speciaal opgeleide schimmelexperts. De betrokken partijen krijgen een steeds beter beeld van de oorzaken en leren van elkaar. We blijven ons samen inspannen voor een structurele oplossing van de schimmelproblematiek.
Meer over dit onderwerp:
Geen nieuws meer missen?
Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief