Samen Thuis op het Alan Turingplein

In Amsterdam Oost, pal achter de Ringdijk, zijn de bewoners druk bezig met het uitpakken van hun verhuisdozen. Ze hebben een nieuw thuis gevonden op het Alan Turingplein, in een gloednieuw gebouw met 20 sociale huurwoningen. Vorige week vierden we samen met de bewoners de oplevering van dit gebouw.

Diverse groep bewoners

Het nieuwe woongebouw staat in een gemengde wijk tussen koopwoningen en zelfbouwkavels. Studio Appelo hield bij het ontwerp rekening met de architectonische elementen van de buurt, zoals de roodkleurige bakstenen. Het is een rijk gedetailleerd gebouw geworden waar een diverse groep bewoners zich thuis voelt. “Het is bijzonder dat we samen met onze co-maker HSB deze woningen midden in de stad hebben kunnen realiseren,” vertelt projectontwikkelaar Tosja Backer. “Er zijn studio’s voor jongeren en driekamerwoningen voor kleine gezinnen, waaronder statushouders. Het is een prachtige plek om te wonen en je kinderen op te laten groeien, in een autoluwe buurt met veel groen en voorzieningen.”

Alan Turing Wordt Geopend 1 (3)
De oplevering vierden we samen met de bewoners

Gemengde wijk is nu werkelijkheid

Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege is onder de indruk van het gebouw: “Bewoners betrekken nu hun nieuwe thuis, en dat is goed nieuws in een tijd waarin de woningmarkt op veel plekken stagneert. Het is bijzonder dat je aan de buitenkant niet ziet dat het om sociale huurwoningen gaat. We tonen hier op het Alan Turingplein aan dat gemengde wijken werkelijkheid kunnen worden. Dit project bewijst dat we blijven werken aan betaalbare huisvesting, zelfs in tijden van grote uitdagingen.”

Alan Turing Wordt Geopend 1 (2)
De galerij is een plek waar je je buren ontmoet

Wie worden mijn buren?

Om ervoor te zorgen dat de bewoners prettig samenwonen, kregen de bewoners een maand voor de oplevering een uitnodiging voor een “Prettig Wonen Doen We Samen”- bijeenkomst. De 20 huishoudens ontvingen niet alleen informatie over het woongebouw en de omgeving, maar er was ook tijd om met elkaar kennis te maken. Vragen als “Wie worden mijn buren?” en “Wat zijn belangrijke afspraken die we samen willen maken?” werden besproken. Deze afspraken zijn nu vastgelegd op een woonafsprakenbord in de hal van het gebouw, wat de drempel verlaagt voor bewoners om elkaar aan te spreken wanneer dat nodig is. Zo houden de bewoners samen de woonomgeving leefbaar.

Eerbetoon aan Alan Turing

Zowel het plein als het woongebouw zijn vernoemd naar de Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954). Tijdens de Tweede Wereldoorlog kraakte hij de Enigma-code, waarmee de Duitsers onderling communiceerden. In 1952 werd hij gearresteerd vanwege zijn homoseksualiteit en overleed tijdens zijn gevangenschap. Als eerbetoon prijkt op de zijgevel van het gebouw Turings metselwerkportret gemaakt door kunstenaar Mathieu van Ek.

Alan Turing Wordt Geopend 1 (1)
20 woningen erbij in het Alan Turinggebouw

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden