warmtenet
 

Hoe we werken aan een aardgasvrije stad

Nederland wil dat alle woningen in 2050 op een duurzame manier verwarmd worden. Wij werken hieraan door de energiebehoefte van woningen te verminderen en onze woningen, waar mogelijk, aan te sluiten op alternatieve warmtebronnen, zoals een warmtenet. In Amsterdam en Haarlem zijn we hier al mee begonnen.

Aardgas is een fossiele brandstof. Bij de verbranding hiervan komt CO2 vrij, en deze CO2-uitstoot zorgt voor een steeds extremer klimaat. En daar willen we vanaf. 

'Aardgasvrij wonen betekent dat radiatoren en kraanwater niet meer met aardgas worden verwarmt. En ook koken gaat op een andere manier. In plaats van aardgas gebruiken we dan zoveel mogelijk groene energie', aldus Karim El-Guallai, directeur vastgoedbeheer.

Warmtenet Illustratie Algemeen Hoe Werkt Het
Hoe een warmtenet werkt

Verschillende gemeenten en visies

Wij werken in verschillende gemeenten en de inzet per gemeente verschilt. Sommige zijn al wat verder dan anderen, zoals Amsterdam. In Amsterdam hadden we Warm Amsterdam, een samenwerkingsverband waarbij het plan was om de komende 5 jaar ongeveer 2000 woningen die dichtbij een bestaand warmtenet liggen, tegen betaalbare kosten, aan te sluiten op een warmtenet. Karim: 'Deze samenwerking staat nu even op pauze, omdat het op dit moment niet betaalbaar is voor onze huurders. Maar wij vinden aansluiting op het warmtenet nog steeds de beste duurzame oplossing'. 

'En in de gemeente Haarlem worden ook stappen gezet. Hier onderzoeken we de optie van decentrale warmtenetten. Dit is belangrijk voor het milieu én voor onze huurders', aldus Karim.

 

Pas aansluiten met instemming huurders

Tot dat woningen worden aangesloten op een warmtenet zitten we natuurlijk niet stil. We blijven isoleren en in sommige woningen passen we al installaties aan. Zo zijn woningen klaar om aangesloten te worden in de toekomst. 

Uiteindelijk werken we toe naar een overeenkomst tussen de warmtebedrijven, de verschillende corporaties en gemeenten waarin afspraken worden gemaakt over het aansluiten van deze woningen. Huurders worden dus niet direct aangesloten op het warmtenet. Hiervoor gaan wij eerst in gesprek.

Meer over dit onderwerp: