De huisbewaring regelt u altijd zelf. U kunt niet iemand machtigen om de huisbewaring te regelen en het contract te tekenen. U zoekt zelf een kandidaat. Wij bemiddelen niet tussen huurder en huisbewaarder.
U tekent een ‘voorwaardelijke huuropzegging’ van uw huurcontract. Als u weer terug bent, moet u zich (in persoon) melden bij ons. Dan vervalt ook de voorwaardelijke huuropzegging. Bij het tekenen van een voorwaardelijke huuropzegging geldt een opzegtermijn van een maand.
Als u niet op tijd terug bent, dan eindigt het huurcontract en verhuren wij de woning aan iemand anders.
Voorwaarden
- Huisbewaring wordt altijd door de huurder aangevraagd
- U mag 1 keer per 5 jaar uw huis in bewaring geven
- Huisbewaring duurt minimaal 3 maanden en maximaal 1 jaar
- Huisbewaring mag 1 keer met 1 jaar verlengd worden
Let op! Verlengen mag niet bij het op proef samenwonen, op proef emigreren of gevangenisstraf - Huisbewaring mag niet bij een tijdelijk huurcontract
- Huisbewaring kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor uw huurtoeslag. Bel met de BelastingTelefoon als u hier meer over wilt weten. Het telefoonnummer is 0800 0543
- is 18 jaar of ouder
- heeft geen minderjarige of thuiswonende kinderen
- heeft zelf geen zelfstandige woonruimte en is ook geen (mede-)eigenaar van een koopwoning
- de huisbewaarder schrijft zich in op uw adres bij de Basisregistratie Personen van de gemeente
- bij een studentenwoning: de huisbewaarder is een voltijdstudent
- heeft geen recht op vervangende woonruimte als u terugkeert in uw woning
- heeft geen recht op de woning als u niet terugkeert
- heeft geen recht op huurtoeslag
- U mag geen winst maken: u mag dus niet méér geld vragen dan de maandelijkse huur die u aan ons betaalt. Voor geleverde diensten en het gebruik van de inboedel kunt u met uw huisbewaarder een vergoeding afspreken van maximaal € 300 per maand.
- U heeft altijd uw huur betaald en geen overlast veroorzaakt.
- U blijft verantwoordelijk voor het betalen van de huur en eventuele klachten over overlast die de huisbewaarder veroorzaakt. Huisbewaring stopt wanneer u zich niet aan de voorwaarden van huisbewaring houdt, de huur niet op tijd betaalt, de huisbewaarder overlast veroorzaakt of wanneer u komt te overlijden.
- U gaat wonen in de woning van uw partner
- Het huur- of koopcontract staat op naam van uw partner
- U schrijft zich in op het adres van uw partner bij de Basisregistratie Personen van de gemeente
- U heeft zelf geen ander huur- of koopcontract op uw naam
- U bent nog niet getrouwd en ook geen geregistreerd partner
In uw gemeente kunnen extra regels gelden, vraag dit na uw gemeente.
Uw huisbewaring stoppen
Huisbewaring stopt wanneer u terugkeert in de woning of definitief vertrekt.
U kunt zich melden bij onze balie om het formulier 'terugkomstverklaring huisbewaring' te ondertekenen. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.
U geeft dit uiterlijk 7 werkdagen voordat uw huisbewaring eindigt door aan Ymere. U kunt hiervoor een mail sturen naar contractverzoeken@ymere.nl Na ontvangst zal Ymere de door u getekende voorwaardelijke huuropzegging verwerken. Er zal met u daarna een afspraak voor een inspectie worden gepland. De verhuurmakelaar zal met u tijdens de tussentijdse inspectie afspraken maken, hoe u de woning aan Ymere leeg moet opleveren.
U en uw huisbewaarder hebben een overeenkomst getekend waarin de begin- en einddatum van de huisbewaring zijn afgesproken. U kunt daarom alleen uw huisbewaring eerder stopzetten als de huisbewaarder het daar ook mee eens is.